229 seilere fra 37 nasjoner klare for Stavanger

Morten Jensen
3.8.2023
En av de største regattaene i Norge noen gang og definitivt årets største, er under oppseiling. 8. august starter U21-EM i Stavanger med 229 ILCA-seilere fra hele 37 nasjoner.

U21-EM i ILCA 6 for damer og ILCA 7 for herrer blir et gedigent arrangement for jolleseilende ungdommer med deltakere fra hele verden. For selv om det er et europamesterskap, kommer det også seilere fra fjerntliggende land som for eksempel Australia, Brasil og Kina til Stavanger. I ILCA 7 stiller det 154 seilere fra 34 nasjoner. Dameklassen i ILCA 6 teller 75 seilere fra 28 nasjoner. Norge har med ni 7-er-seilere og , syv 6-er-seilere.

I tillegg til å kåre mestere i U21-klassen, skal det også utropes mestere i U19-klassen i ILCA 7. 62 av de 154 i ILCA 7 er under 19 år, og blant dem er det fire norske seilere.

Av de største i Stavanger

– Jeg vet ikke om dette er vårt største arrangement noensinne – vi arrangerte også en europacup for ILCA-klassene for en del år siden – men det er absolutt et av de største seilarrangementene i Stavanger gjennom tidene, sier Lars Ole Gudevang, daglig leder i Stavanger Seilforening.

Et 50-tall personer , er i sving for å gjennomføre arrangementet, som skjer i samarbeid med Eurilca – den europeiske klasseklubben.

– Vi står i hovedsak for alt det praktiske, og så hjelper klasseklubben til med det administrative. Som for eksempel påmelding, avtaler med dommere, pressearbeid og generell ekspertise når det gjelder det å gjennomføre et stort ILCA-mesterskap. Regattasjefen, Francisco Jauregui, har de rekruttert.

Stavanger har et budsjett på cirka en million kroner. Mesterskapet har ingen sponsorer som gir rene penger, men det har vanket litt økonomisk støtte fra kommune og idrettskrets. Hovedinntekten er startkontingentene. ,

– Men vi har en del samarbeidspartnere som støtter oss med produkter: Lerøy, Rema, IVAR, Buøy Bakeri og Konditori, Kanelsnurren, Repsol, Ramudden, Servit Catering, Premier Produkter og Lervig No Worries. Vi har i utgangspunktet et null-budsjett, men jeg håper vi vil sitte igjen med en liten pluss når det hele er over, sier Lars Ole Gudevang.

IMG 1059 1700

FORBERDELSER: Flere seilere er allerede på plass i Stavanger for å trene og gjøre seg kjent på EM-arenaen. FOTO: Lars Ole Gudevang

Motiverende mesterskap

Positiv betydning både håper og tror han at mesterskapet uansett vil ha for foreningens medlemmer. Ikke minst håper han foreningens jolleseilere vil bli inspirert av å få en føling med internasjonal seiling i sitt eget hjemmemiljø. Flere av , foreningens unge seilere er engasjert som hjelpere i arrangementet.

– Vi satser jo bevisst på Optimist- og ILCA-seiling, og jeg tror seilerne synes det er veldig stilig at vi kan ha et slikt arrangement her hos oss. Så jeg håper at dette mesterskapet vil gi alle de unge seilerne en skikkelig boost. Treneren vår, Youssef Akrout, er i aktivitet hver dag for å legge til rette for dem. ,

Ekstra stas er det nok at Stavanger Seilforening selv har en av favorittene til å ta medalje i ILCA 7-klassen, nemlig Theodor Middelthon. Og han har litt å forsvare, for både i 2021 og i 2022 vant Theodor bronse i U19-klassen. I år er det første året han seiler for fullt om U21-medaljene.

– Jeg føler meg godt forberedt og er fit for fight. Jeg har lagt bak meg en veldig bra treningsperiode nå i sommer, så jeg håper jeg skal kunne klare å være med i kampen om medaljene.

Theodor legger imidlertid til at det er mange som kan gå til topps. Det er ingen klare kandidater. Flere av de som var gode i mesterskapet i fjor, er for gamle i år. Det betyr at yngre seilere er kommet opp og har utviklet seg siden det forrige mesterskapet. Theodor er selv en av dem, og med sine 85 kilo er han nå en fullt utvokst , og fysisk utviklet ILCA-seiler.

Håper på frisk vind

– Jeg håper jo på litt frisk vind. Jeg tror sjansene mine vi være best da, fordi det vil være lettere å holde de lette og yngre seilerne bak seg under slike forhold enn i lite vind. Strategien min er å «klamre meg fast» blant de beste når det er lite vind, og virkelig å gi jernet når det blåser og blir fysisk tungt å seile, sier Theodor.

Theodor er på det norske landslaget i ILCA 7 sammen med Hermann og Uffe Tomasgaard, og vanligvis seiler han i verdenscup-regattaer og i mesterskap mot de beste seniorene. Når han nå skal seile mot mange juniorer, er han litt spent på hvordan det vil bli. ,

De lette seilerne må gjerne seile høyt bidevind for å ta ut kraft av seilene, mens seilere med fysisk styrke og tyngde kan seile litt lavere med maks fart. Det å seile i et felt hvor kursene avviker mye på bidevind, kan være en utfordring – ikke minst om man skulle havne litt bakpå og må forsøke å seile seg gjennom feltet.

– Det er veldig stas å kunne få arrangere et så stort mesterskap her på hjemmebane, og det blir nok den første og siste gangen jeg får oppleve det. Det føles litt som å invitere folk hjem til seg. Jeg håper virkelig de andre unge seilerne i foreningen vil bli inspirert av å se på nært hold hvilken stor idrett seiling faktisk er blitt, sier Theodor Middelthon.

Han håper også at alle de tilreisende vil trives i hjembyen hans.

I ILCA 6-klassen vil trolig de største norske håpet være Mia Beckmann Klæboe fra Drøbaksund. Hun ble årets norgesmester i ILCA 6 i år.

Sentralt i Stavanger

Mesterskapet vil i utgangspunktet foregå på Åmøyfjorden sentralt i Stavanger, men det er også alternative baner med tanke på hvilken vei og med hvilken styrke vinden vil blåse under mesterskapet. ,

Theodor håper mange skuelystne vil følge seilasene. De starter tirsdag 8. august og ender søndag 13 august. Det er planlagt to seilaser hver dag – tilsammen 12 seilaser. Det er ingen medaljefinale – mestrene kåres etter den totale sammenlagtserien.

Norske deltakere:

ILCA 7

  • Olav Grønlund, KNS (U19)
  • Søren Homme Håland, Stavanger (U19)
  • Guldeik Kjøpsnes, Stavanger (U19)
  • Iver Elias Holm, Sandefjord
  • Sverre Langaas-Holt, KNS
  • Theodor Middelthon, Stavanger
  • Jonas Stjernstrøm, Bundefjorden
  • Tinus Strømme, Ran
  • Jens Kaastad Ørjavik, Bundefjorden (U19)

ILCA 6

  • Lucie Franssen, Stavanger
  • Marina Hatløy, Ålesund
  • Nanna Sofie Juell-Bergan, Sandefjord
  • Mia Beckmann Klæboe, Drøbaksund
  • Emilie Kopecka Nilsen, Ran
  • Una Bryhni Utheim, KNS
  • Ana Emilie Winther, Bundefjorden

FULLSTENDIG DELTAKERLISTE