– Det hele startet med en sjekkliste som jeg selv har brukt for å gjennomgå mine egne båter. Den er gjennom årene blitt bedre og utvidet, ikke minst etter at vi anskaffet vår siste familiebåt – en 40 fots katamaran. Der dukket det opp en del nye ting, forteller Petter Mowinckel.
Foruten å ha sjekklisten til eget bruk, begynte Petter som fersk pensjonist å benytte den til å hjelpe andre båteiere i forbindelse med båtkjøp eller gjennomgang av egen båt. Nå er sjekklisten blitt ytterligere utviklet; den er blitt til den helt nye boken «Alt om seilbåten». I tillegg har han et tilhørende foredrag. Det har han allerede holdt i flere seilforeninger.
Petter er utdannet sivilingeniør ved skipsteknisk avdeling på NTH. Han var med på å tegne og utvikle flere Minitonnere sammen med Birger Kullmann på 1980-tallet, før han ble engasjert i offshore-virksomhet og shipping, og i de siste 20 årene av sin yrkeskarriere hadde en stilling som skipsingeniør i Det Norske Veritas. Seiling har i alle år vært lidenskapen. Den har ført til kortere eller lengre forhold til 15 seilbåter som han har hatt . Alle har han behørig mekket på og vedlikeholdt. Lange seilturer er det også blitt med noen av båtene
– Som fersk pensjonist fant jeg ut at jeg ville forsøke å bringe videre til andre alle erfaringene jeg har gjort meg med alle disse båtene, sammen med den kunnskapen jeg har tilegnet meg gjennom utdannelse og arbeid. Ikke minst var drivkraften min at jeg ville gjøre noe som jeg synes er gøy.
Boken hans går systematisk igjennom 13 sentrale temaer knyttet til tekniske løsninger som en seilbåteier bør kjenne til – og kunne noe om.
– Jeg har prøvd å dekke det jeg mener er vesentlig i båter mellom 25 og 50 fot. Jeg har forsøkt å systematisere det grunnleggende. Alt i boken vil selvfølgelig ikke gjelde alle, og det vil sikkert være noe andre savner.
Selv forteller han at han har lært mye av å skrive boken, og selv om Petter utvilsomt sitter på mye kunnskap om en seilbåts mange detaljere, må han samtykke i hva andre eksperter har erfart før ham:
– Du er ikke ekspert før du vet hva du ikke vet.
Så vidt vites fins det ingen tilsvarende bok på norsk som går igjennom en seilbåts mange detaljer og bestanddeler på denne måten – og om bruk og vedlikehold.
Petters foredrag starter alltid med temaet sikkerhet.
– Jeg ønsker å oppfordre alle til å tenke grundig igjennom hvordan de kan forebygge og forhindre alle typer uhell om bord i en båt. Og da legger jeg virkelig vekt på ordet forebygge. Det er for eksempel vel og bra å ha på seg vest om bord, men utgangspunktet må være at: «Du har faktisk ikke noe i vannet å gjøre».
Det viktige, mener Petter, er å legge arbeid i å forebygge at du noen gang skal få bruk for vesten – eller mer generelt; at det noen gang skal skje en ulykke om bord.
Etter sikkerheten, tar han for seg de viktigste temaene om bord i en seilbåt.
– Jeg holder vel på en snau times tid. Deretter blir det en liten pause, mensj jeg etter pausen forhører meg med salen on hva de er mest opptatt av og vil høre mer om.
En del seilforeninger står på booking-listen før seilsesongen starter for fullt, men Petter har plass til flere.
– Det finnes noen få norske kvalitetspublikasjoner som kan være med å skape større seilglede og økt sikkerhet i forbindelse med tur- og regattaseiling. Petters nye bok er et slikt eksempel. At Petter samtidig ønsker å øse av sin kompetanse via foredrag i norske seilforeninger, er fantastisk og et tilbud jeg håper mange norske seilforeninger vil benytte seg av. Et supert tilbud til turseilerne i alle norske seilforeninger, sier generalsekretær Per Christian Bordal.
Foredraget holder han uten å ta seg betalt, men er reiseveien lang vil han gjerne ha den dekket.
– Jeg satser på at mange blir så fornøyde at de vil kjøpe boken etter foredraget, sier Petter Mowinckel.