En seiltur må være den første

340 ungdommer har fått sin første seilopplevelse med Vindskift i år. Til neste år ønsker prosjektet ha med seg enda flere seilforeninger.
Tarjei Mo Batalden
26.11.2024
MESTRING: Med Vindskift fikk flere i denne gjengen sine første seilopplevelser. Nå oppfordrer prosjektet flere til å delta.
Foto: Vindskift
340 ungdommer har fått sin første seilopplevelse med Vindskift i år. Til neste år ønsker prosjektet ha med seg enda flere seilforeninger.

For veldig mange ungdommer er seiling noe fullstendig ukjent og helt nytt – og ganske utilgjengelig, særlig for dem med minoritetsbakgrunn. Sjø og vind er ikke engang på radaren deres.

Men det er kanskje for disse at en enkelt tur med vind og saltvann kan gjøre størst forskjell.

Organisasjonen Vindskift har i år sørget for at 340 ungdom, stort sett alle med minoritetsbakgrunn, har fått oppleve sin første seiltur. De har organisert 30 turer med frivillige skippere som sørger for at ungdommen får hale i skjøter og styre skuta.

Godt påskudd for å bruke båten mer

Christian Stensholt har vært frivillig skipper i Vindskift i flere år. Han forteller at en stor motivasjon er å dele gleden han selv har ved å være på sjøen, med andre som ikke har den samme muligheten.

– Jeg har en grunnleggende tro på at aktivitetstilbud til ungdom er den beste formen for integrering. Ved å bekjempe utenforskap, som er en av de største grunnene til dårlig utvikling med vold og kriminalitet, sier Christian.

Skjermbilde 2024 11 26 kl. 10.19.11.jpg kopi

SKIPPER: Christian Stensholt har veiledet mange nye seilere gjennom Vindskift. Foto: Vindskift

I løpet av årene har han hatt med seg titalls ungdom som får kjenne på mestringsfølelsen av å bidra som mannskap i sin Pogo 8,50. Mange av dem blir overrasket og litt vantro når motoren stoppes og de kjenner at båten drives framover kun av vind og sjø.

Vindskift samarbeider med flere organisasjoner for aktiviteter til minoritetsungdom.

– Det er mange grunner til å seile med Vindskift. For meg er Vindskift et lite bidrag til disse organisasjonene, sier Christian.

Stor mestringsfølelse

Alle seilere har hatt sin aller første seiltur. Anne Berggraf, daglig leder i Vindskift, mener at det er den viktigste å tilrettelegge for dem som ikke har kunnskap og tilgang på sjøen. Da kommer den neste lettere.

– Vi ser en stor glede blant dem som deltar. De får føle på å våge noe nytt, se at de klarer å styre en hel båt. For mange oppleves det som et lite skifte i tilværelsen, forteller Anne.

En vanlig Vindskift-tur starter med pasta og pesto så ungdommen og de frivillige får litt mat før seilasen. Deretter får de låne seiltøy og vester av Vindskift, før litt opplæring på land med skipper og mannskap. Der går man gjennom noe seiling og forventninger til hva de skal få oppleve. Det er et mål at alle som deltar er aktive som mannskap hele seilasen. Den frivillige skipperen har vanligvis også med seg en erfaren seiler til, som kan veilede og sikre at de to erfarne alltid har kontroll på båten om noe skulle skje.

Etter en seanse på land, fordeles ungdommen i båtene. Underveis får alle prøve ulike oppgaver.

Hedda Anker-Hvinden og Anne Berggraf engasjerer ungdom og frivillige på Vindskift-turer. Foto: Xiaowei Aakervik

Vil ha med flere foreninger

Nå ønsker Vindskift at flere seilforeninger skal engasjere seg i prosjektet. De siste årene har de ukentlige aktivitetene kun vært på Dronningen i Oslo, i godt samarbeid med KNS. I tillegg har Asker og Ålesund seilforeninger hatt Vindskift-arrangement i løpet av sesongen i flere år. Det har også vært god Vindskift-aktivitet i Østfold.

– Vindskift er et lavterskeltilbud som vi oppfordrer alle seilforeninger til å ha en gang eller to i løpet av året, sier Anne.

Alt seilforeningene trenger er skippere med båt, så bistår Vindskift med kontakt med ungdom som vil være med. Foreningene kan starte i det små med å gjøre dette noen få ganger, og heller utvide på sikt.

– Dette er en gylden anledning til å vise hele seil-Norges samfunnsansvar og bruke dette til å skape godt samhold i egen forening, mener Anne. Det er viktig å bygge opp det sosiale miljøet også for de frivillige og skipperne, så alle får større tilhørighet til prosjektet.

Vindskift er gratis for alle, både ungdommen som er med og seilforeningene. Foreninger som vil vite mer, kan kontakte Anne Berggraf på anne.vindskift@gmail.com eller 922 25 297.