Hvordan ivareta barns motivasjon?

Barnas motivasjon er uforandret fra 40 år siden, men rammebetingelsene har endret seg radikalt. NSFs klubbkonferanse ble åpnet av Christian Thue Bjørndal fra Norges Idrettshøgskole og hans tanker om motivasjon.
Tarjei Mo Batalden
27.3.2025
Årets klubbkonferanse ble sparket i gang av Norges Idrettshøgskole med fokus på motivasjon i idretten.
Foto: Morten Jensen

– Hva motiverer barn i dag sammenlignet med for 40 år siden? Akkurat det samme.

Det var konklusjonen til Christian Thue Bjørndal fra Norges Idrettshøgskole da han åpnet Norges Seilforbunds klubbkonferanse lørdag 22. mars på Ullevål Stadion i Oslo.

– Men alt rundt har endret seg. Barna har fått mye mindre ledig tid. Samfunnet akselererer, og særlig i ungdomsidretten blir det mye stress og press fra skole og idrett, fortsatte han med.

I salen satt rundt 100 deltakere fra 30 forskjellige seilforeninger, klare for en dag med rekruttering og samarbeid som hovedfokus.

Utfordrende profesjonalisering

Christian trakk fram at Norge er unik på idrettsfronten sammenlignet med andre land, med en høy andel barn som trener 3-5 ganger i uka. Likevel synker deltakelsen gradvis, og frafall tiltar spesielt fra 13-årsalderen. Stress og press fra skole og idrett kan ta bort meningen og motivasjonen hos ungdom.

Han pekte på to hovedutfordringer i norsk idrett i dag: Den økende profesjonaliseringen hvor krav til kompetanse, kvalitet og treningsvolum utfordrer den tradisjonelle dugnadsbaserte idretten – og at talentutvikling krever et tettere samarbeid mellom utøver, idrettslag, skoler og forbund enn er vanlig i dag.

– Økt kompetanse er bra, men den må treffe riktig for å støtte oppunder frivilligheten, sa han og la til om talentutvikling:

– For mye, for hardt, for fort – blir for heftig. Man mister relasjoner og venner på laget og i treningsgruppa. Da slutter mange fordi det blir for seriøst.

Seiling i en særklasse

– Seiling er i særklasse for å utvikle et livsvarig forhold til idretten. Man har mulighet til å være med i idretten hele livet, og eventuelt koble seg av og på igjen.

Videre ble det trukket fram at idretten må passe på å balansere lek og prestasjon ikke bare for barna, men hele livet. Da må man ivareta leken, også for ungdom og voksne.

– Lek er avgjørende for utvikling, også for voksne. Lek i tidlig barndom gir det beste grunnlaget for senere læring og vekst, sa Christian.

Fire tiltak for bedre idrett

Christian avsluttet med å trekke fram fire viktige tiltak for en bedre barne- og ungdomsidrett

1. Redusere voksenkontroll: Oppmuntre til selvorganisert lek og idrettsaktivitet. Tilpasse trening og konkurranseformer til barns egne premisser. Tilrettelegge for gode treningsmuligheter inne og ute.

2. Integrere mer lek, idrett og fysisk aktivitet i skolen, for å sikre en mer variert skolehverdag og frigjøre fritid i ungdomsårene.

3. Støtte og utvikle kompetente trenere: Sikre at godt kvalifiserte trenere får pedagogisk kompetanse – og at de kan supplere og støtte oppunder de frivillige idrettslagene.

4. Etablere bedre samarbeid mellom kommune, klubb, skole og forbund.

En fullsatt sal fikk med seg årets klubbkonferanse i Oslo. Foto: Morten Jensen