Nedtellingen mot OL har begynt

Morten Jensen
10.6.2024
OL i Frankrike er under 50 døgn unna, og vi vil fremover telle ned sammen med det norske laget som skal seile der. Her er vår første ukentlige «Road to Marseilles».

Det nærmer seg den endelige finalen etter tre år med trening og forberedelser for de norske seilerne som har kvalifisert seg for deltakelse i OL i Marseilles. De første seiløvelsene starter søndag 28. juli. Det er ingen stor tropp Norge sender til OL, de fem seilerne utgjør faktisk den minste norske seilertroppen til OL noen gang. I 1956 og 1976 deltok seks norske seilere. Så få som fem er aldri blitt sendt før.

På den annen side, det er kanskje den sterkeste troppen på hundre år. Samtlige av de norske seilerne som stiller til start i Marseilles, er reelle medaljekandidater!

Nå går de inn i siste fase etter over tre år med nitidig trening og forberedelser sammen med trenerne sine. Og det gjør de på ulikt vis.

IMG 1273 1700

AVGJØRELSEN: Det er i dette farvannet utenfor Marseilles det hele skal avgjøres om snaue 50 døgn. FOTO: Anton Garotte

Besøk på den franske ambassaden

– Forrige uke var Helene (Næss) og Marie (Rønningen) hjemme, og de trente godt på Olympiatoppens treningssenter mens de var i Norge. Der har de fått samlet energi til nok en lang periode i Marseilles som starter denne uken, forteller trener Thomas Guttormsen.

Den norske 49erFX-duoen setter kurs for Marseilles igjen denne uken.

Besøket hjemme i Norge bød også på noe annet enn seiling, nemlig et besøk i den franske ambassadørens bolig der de ble ønsket velkommen til Paris og Frankrike til sommeren sammen med andre norske OL-uttatte.

IMG 1995 1700 ny

PÅ AMBASSADE-BESØK: Helene Næss og Marie Rønningen var med da norske OL-deltakere var på besøk hos den franske ambassadøren. Her frontet av OL-sjef Tore Øvrebø. FOTO: Thomas Guttormsen

– Det var hyggelig for dem å møte de andre norske utøverne som allerede er kvalifisert. Vi har også en rekke gjøremål som skal gjennomføres i de korte periodene vi er hjemme før OL, så tiden brukes effektivt også når vi er hjemme, for å være best mulig forberedt, sier trener Guttormsen.

Men i den kommende uken handler det altså ikke om offisielle mottakelser, men om seiling i Marseilles.

HE238291

TEAM: Marie Rønningen (t.v.) og Helene Næss har trent og seilt i mange år med Thomas Guttormsen. De kjenner hverandre godt. FOTO: Henrik Eriksen

Trener i Drøbak

For Hermann Tomasgaard er forholdet motsatt. Etter tre intense uker i Marseilles, blir det trening hjemme i Drøbak i uken som kommer. Der skal han trene sammen med landslagskompisene , Christoffer Sørlie og Theodor Middelthon.

– Da vi var i Marseilles, hadde vi tre svært effektive uker der vi fikk testet OL-banene, seilt coaches-regattaer og trent godt på hvordan Hermann skal seile raskere enn før under ulike forhold., forteller Anton Garotte, Hermanns trener.

HE237974

MER ENN BRONSE: Hermann Tomasgaard og Anton Garotte har en bronse fra OL i Japan å forsvare, men i Marseilles er målet å forbedre den. FOTO: Henrik Eriksen

De fikk foretatt verdifulle målinger av vind og strøm alle dagene – viktig informasjon som de har kunnet legge til all den tidligere kartleggingen som det norske landslagsapparatet har gjort av forholdene i Marseilles i de siste årene. Landslaget samarbeider tett med det finske landslaget, der ikke minst Finlands meteorolog, som regnes som å være en av de aller dyktigste, har vært en viktig medspiller.

image4

MÅLINGER: Det har i flere år blitt foretatt målinger av vind- og strøm-forhold på de ulike OL-banene i en årrekke, og det vil fortsette helt frem til start.

Hjemme i Drøbak skal Hermann nå finpusse formen og forberede seg til Kieler Woche, som blir hans siste store regatta før OL-seilasene starter.

– Hvis du vil finne ham, så sjekk farvannet utenfor Drøbak og spør Christoffer og Theo hvor mange ganger Hermann har seilt fra dem, humrer Anton.

Kieler Woche begynner 22. juni.

Fokus på detaljer

Line Flem Høst er også stadig på reisefot mellom Norge og Marseilles. Hun og trener Lars Loennechen hadde 10 dager med trening fra 19. til 29. mai, og nå er de godt inne i den første uken av en ny treningsperiode i den franske havnebyen ved Middelhavet. I helgen som var, har Line gjennomført en coaches-regatta – en treningsseilas sammen med andre, utenlandske seilere.

– Fokuset vi hadde i regattaene og som vi har under denne samlingen, er beslutningen som hun må ta før rundning av toppmerket for å kunne starte lensen på den riktige siden av banen. Dessuten det å ha fokus på å holde seg på riktig side hele lensen og skjære inn i gaten (bunnmerkene) på den valgte siden, forteller Lars.

HE237948

ET NYTT OL: Som hun hadde i OL for tre år siden, har Line Flem Høst med seg Lars Loennechen som trener. FOTO: Henrik Eriksen

Han forteller at Line er blitt veldig flink til å skaffe seg plass og oversikt i startene, men at hun jobber med å starte akselerasjonen litt tidligere enn hun har gjort.

– Når det sitter, blir det veldig bra. Hun var litt sen i startene vi hadde fredag (7. juni) og da ble det vanskelig. Det andre nevnte som var fokus – løste hun bra.

Været har de siste dagene bydd på lite vind, og vindforholdene er noe som opptar alle de olympiske seilerne.

– Vi kan ha alle retninger og alle vindstyrker, så vi må være forberedt på alt. Det er høye fjell som påvirker vinden på landsiden, og så har vi noen øyer som også spiller inn på hva som skjer på banene. Vi kan ha Mistral-vind, sjøbris og ellers alle varianter av gradientvind, som igjen blir dratt inn av sjøbrisen, sier Lars.

Line seiler sammen med sine faste treningspartnere som er Josefin Olsson og Hanna Koba fra Sverige og Sarah Douglas fra Canada.

Skadet i foten

Mina Mobekk har vært hjemme i tre uker, men reiste til Marseilles på søndag. Årsaken til det lange norgesoppholdet har vært en skade hun pådro seg for tre uker siden. Hun fikk brudd i noen små ben inni foten etter et mindre vellykket forsøk på å tre foten inn i fotstroppen på brettet. ,

Fokus etter det har vært å utbedre denne skaden, så Mina har trent alternativt uten å belaste foten i denne tiden.

– Det har vært ufordrende, men heldigvis ser det ut til å ha gått bra. Hun har hatt noen gode økter her hjemme. Så det blir spennende nå som hun skal begynne å seile igjen, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Og det skal Norges håp i iQFOiL-klassen begynne med nå i Marseilles, der hun skal være helt frem til 5. juli. Der skal hun seile sammen med en treningsgruppe som består av to mannlige, nederlandske Youth-seilere, landslagsvenninnene Tuva Oppedal og Maya Gysler samt Minas faste treningspartner, Sara Wennekes fra Nederland. Med seg har hun også treneren sin, Maciek Kluszczynski.

HE237997

SPARRING: Mina Mobekk (i midten) vil få god sparring av Tuva Oppedal (t.v) og Maya Gysler i ukene som kommer. FOTO: Henrik Eriksen

– Dette er en gruppe der alle seiler like fort, og det blir mye konkurransenær trening. Det blir mye trening på starter, fart og finaleformatet, sier sportssjefen.

Mina skal også gjennom mange fysiske økter i denne treningsperioden.

– Seilasene i iQFOiL er korte, intensive og krevende for muskulaturen, så vi skal legge inn korte styrketreningsøkter med høy intensitet, som skal bidra til at Mina kan kvitte seg med mer melkesyre enn hun vanligvis kan, forklarer Eirik Verås Larsen.

Ordner alt selv

Når seilerne nå farter frem og tilbake mellom Norge og Frankrike, ordner de alt det praktiske selv. De bor litt her og der – hovedsakelig i leiligheter leid gjennom utleietjenesten airbnb.. Det er først fra 20. juli de norske seilerne vil være i samlet flokk og flytte inn i den offisielle OL-landsbyen.

En ny rapport fra de norske trenerne om de norske seilernes vei mot OL i Marseille, kommer neste mandag.