Paraseiling følger NIFs begrep om idrett for personer med funksjonsnedsettelser. Mulighetene for å ha glede av seiling er mange. Det finnes mange tilbud om seiling i dag for dem med fysiske funksjonsnedsettelser (bevegelse-, hørsel- og synshemmede).
Seiling er en allsidig idrett som kan egne seg godt for personer med funksjonsnedsettelse. Ofte trenger man ikke spesialutstyr eller spesielle båter for å komme i gang.
Paraseiling i Norge i dag bruker hovedsakelig båten RS Venture Connect. Norges Seilforbund har åtte slike båter som lånes ut til foreninger. Denne båten er godt egnet for dem med større behov for tilrettelegging. Det finnes også internasjonale mesterskap i RS Venture Connect for paraseiling.
For mindre tilpasninger kan man også bruke båter som 2.4mR, Sonar, RS Quest, Express og Andunge - eller andre tilsvarende båter. Mange foreninger bruker andre båttyper som de har fra før, som pleier å funke bra.
Båttyper som har vært brukt til paraseiling er eksempelvis RS Venture Connect, Tokrona (A-jolle), Express, 2.4 mR og Andunge, men det fins en rekke andre båttyper med tilsvarende egenskaper som kan være egnet.
Hvordan komme i gang med seiling for deg som er parautøver
Kontakt gjerne Norges Seilforbund, så hjelper vi deg med å finne en seilforening i nærheten med et paratilbud - eller så hjelper vi foreningene med å finne et opplegg som passer bra for deg.
Du kan også kontakte din seilforening direkte og høre om de har et tilbud fra før.
Kontakt pararådgiver i NSF Hedda Sørensen på hedda.sorensen@seiling.no eller telefon 473 93 941.
Hvorfor starte med seiling for deg som er parautøver
I en seilbåt er det bare én som styrer båten, men vi trenger alles innsats for å seile raskt og ta gode avgjørelser.
Seiling er en sosial aktivitet der man både samarbeider ombord på båten, men også på brygga med sine medseilere.
Seilbåter kan tilpasses i stor grad med ulike løsninger etter behov. Det kan være seter man sitter i, tilpasset styring og mekanismer for å dra i tau eller andre hjelpemidler for å kontrollere båt og seil.
Hvordan komme i gang for dere som seilforening
Norges Seilforbund bistår gjerne tidlig i prosessen for å inkludere parautøvere i deres aktiviter. Det kreves vanligvis veldig lite fra dere som seilforening, siden de fleste klarer seg fint selv, men bare trenger noe tilrettelegging og sikkerhet på forhånd om at opplegget egner seg for dem.
NSF anbefaler at dere bruker båter dere har fra før, slik som Sonar, Express, Andunge eller lignende. NSF har også flere RS Venture Connect som kan lånes.
Norges Idrettsforbund har også pararådgivere nasjonalt og i kretsene som kan bistå med koordinering og mer informasjon.
Om RS Venture Connect
RS Venture Connect har pekt seg ut som en egnet båt å seile regattaer i. Den er spesiallagd til formålet og seiles av to personer. Det er flere muligheter når det gjelder oppsettet av båten. RS Venture og 2.4 mR brukes begge i VM og internasjonale regattaer innen paraseiling, men de er også perfekte båter for breddeseiling. Derfor har Norges Seilforbund gått inn for 2.4 mR og RS Venture Connect som de to båttypene som skal benyttes til seiling for personer med funksjonsnedsettelse i konkurranseøyemed.
Hvor: KNS Seilsportsenter Ulabrand, Bygdøy sjøbad
Mer informasjon: https://www.kns.no/kurs-og-seiltilbud/laer-aa-seile/paraseiling/
Hvor: Blakstadtangen, Blakstad Bryggevei 9, 1392 Vettre,
Tidspunkt: Mandager 17.30-20.30
Informasjon: https://www.askerseil.no/paraseiling-1
Hvor: Hamar - Tjuvholmen
Tidspunkt: Mandager 17.30-20.30
Kontakt:
Petter Larby, 905 05 870, hrlarby@gmail.com
Leder for paraseiling