Olga Maslivets (44) fra Ukraina er engasjert som coach og trener for det norske iQFOiL-laget for damer. Hun har selv fem OL bak seg – både som utøver og trener.
Interessen for å bli trener for det norske damelaget i iQFOiL har vært stor. Over 20 søknader strømmet inn – mange fra utlandet – og hele 18 av søkerne tåler karakteristikken «godt kvalifiserte». Etter en intervjurunde med flere, gjenstod to kandidater – og til slutt falt valget på Olga Maslivets fra Ukraina.
– Jeg er veldig fornøyd med å ha fått Olga som trener, sier sportssjef Eirik Verås-Larsen.
– Hun vil helt sikkert passe godt inn i laget av trenere som vi allerede har, og inn blant de norske seilerne – både damene på iQFOiL-laget og de øvrige seilerne på landslaget.
Aktiv seiler og trener
Olga Maslivets er i dag en erfaren og profesjonell trener med spesialkompetanse på brettseiling og foiling. Hun har en tre-årig utdannelse fra universitetet i Kyiv innen «Olympic and professional Sport Science and Sport Management», og hun har en lang karriere som seiler på olympisk nivå bak seg. Hun har deltatt som ukrainsk brettseiler i fire OL – fra 2000 til 2012, og sin beste plassering fikk hun i London i 2012 da hun kom på 4. plass RS:X-klassen for damer. Under OL i Rio de Janeiro i 2016 var hun coach for Israels kvinnelige deltager i RS:X.
For over ti år siden flyttet hun fra Ukraina til Spania, og frem mot OL i 2020 satset hun på å bli spansk deltager i Nacra 17, en plass hun og makkeren hennes ikke fikk. Men de presterte på et høyt nivå; verdenscup-regattaen i Genova i 2019 vant de.
I 2020 var hun coach for den israelske seileren Katy Spychakov som vant EM-sølv i RS:X, og i 2021–2022 var hun trener for tyske landslagsseilere i iQFOiL.
– Nå er yrket mitt å være trener på olympisk nivå, og det er en jobb jeg elsker, sier Olga Maslivets, som ser på det å skulle trene de norske iQFOiL-damene som en stor og spennende utfordring som hun mener har et stort potensiale.
Vil utvikle komplette seilere
– Det norske laget er blant de yngste og det er mange jevngode seilere. Sammen utgjør de et fantastisk utgangspunkt å kunne vokse og utvikle seg fra. Målet mitt er at hver og en av dem skal kunne utvikle seg til komplette iQFOiL-seilere.
Hva hun legger i en «komplett seiler», forklarer hun slik:
– Det er en seiler som har en høy standard når det gjelder å være selvstendig, som tar egne beslutninger, har mental styrke og som har mye kunnskap. Det er en seiler som evner å bygge opp sin egen satsing og som evner å håndtere den. Det er en seiler som behersker alt det regattatekniske, og som er trygg og komfortabel.
Hun er også opptatt av at seilerne skal kunne utvikle sitt eget individuelle potensiale innenfor laget, og at det skal være en åpen dialog som skaper tillit og respekt for hverandre.
– Alle jentene skal vite at jeg følger opp hver og en av dem, og at jeg vil hjelpe dem til å nå målene sine.
Det viktige sjiktet under
– Jeg jeg har også et sterkt ønske om å jobbe med de yngre seilerne under landslaget. Vi trenger kontinuitet og det å få flere seilere inn sporten vår. Og det burde vi ha muligheter for, for brettseiling er fartsfylt og morsomt i seg selv. Dessuten involverer brettseiling en mulighet for å kunne reise og bli kjent med andre kulturer og mennesker. Dette er attraktivt, og etter min mening er brettseiling en av de beste idrettene man kan holde på med. Til tross for klimaet har Norge et imponerende stort antall brettseilere, og jeg har stor respekt for jobben som allerede er gjort i landet. Det er en veldig god start, men vi har ikke råd til å miste noen av seilerne, sier hun.
Selv startet Olga som aktiv svømmer fra hun var barn. Hun kom på regionallaget for området der hun vokste opp i Ukraina. Det var først som 15-åring at hun startet med brettseiling.
– Det var sent, men ikke håpløst, sier hun.
Allerede syv år etter deltok hun i sitt første OL i Sydney – som 22-åring.
I begynnelsen av juni tar Olga fatt på oppgaven som trener for det norske dame-laget.
– Jeg kjenner de norske seilerne litt fra før, men bare som seilere på vannet. Jeg kjenner ingen av dem personlig, så jeg ser veldig frem til å bli bedre kjent med dem. Jeg vil treffe alle på laget allerede under den kommende verdenscup-regattaen på Mallorca i slutten av mars, så da håper jeg vi rekker noen innledende samtaler.
Også Norge som land, blir nytt for Olga..
– Det har alltid vært et land som jeg har ønsket å dra til, men som jeg ennå ikke har vært i. Så jeg gleder meg, sier Olga.
En trener som passer inn
Det gjør også Eirik Verås-Larsen:
– Jeg er veldig glad for den toppidrettskulturen hun representerer og tar med seg, men også det sterke ønsket som hun har om å bidra mot de yngre iQFOiL-seilerne. Under ansettelsen har vi snakket mye om at vi ønsket å engasjere en trener som ville passe inn i den norske toppidrettsmodellen, der innspill og diskusjon med de aktive er viktig. En slik trener mener vi nå å ha funnet i Olga.
– Dette blir veldig spennende. Det er en stor satsing for Norges Seilforbund og en ny epoke for norsk brettseiling, sier generalsekretær Per Christian Bordal.
Bakgrunnen for at Norges Seilforbund nå kan satse på å ha en egen trener til damelaget i iQFOiL, er midler som er samlet inn i Norges Idrettsforbunds prosjekt Summit 24.