Under forrige helgs norgesmesterskap var det både gamle travere og førstegangsvinnere som fikk NM-medaljer lagt om halsen.

NM i 29er, H-båt og Knarr fant sted i helgen – i regi av henholdsvis Fredrikstad, Åsgårdstrand og Kongelig Norsk Seilforening. Til sammen var det hele 11 seilere som nå kan titulere seg som norgesmestere av året. For noen av dem var det gammel vane, for andre ble det en førstegangsopplevelse.

Førstegangsopplevelsene kom i 29er, der det ble delt ut medaljer i to klasser. De nye NM-reglene åpner i større grad enn tidligere for å kunne dele ut medaljer i separate klasser. Spesielt gjelder det i ungdomsklassene som NSF satser på.

Seks rene jentelag stilte til start i 29er, og der kunne Jenny Skirstad Pollen og Julie Sverdrup fra Bærum innta det øverste trinnet på pallen for første gang. De vant knepent foran klubbvenninnene Marie Stenhagen og Anine Skjæret Halstensen.

I gutteklassen stilte ti lag, og til topps gikk Storm Kopperud fra Moss og Philip Forslund fra Nesodden. Begge har NM-medaljer i Optimist hengende hjemme fra før, men gullmedaljene i 29er var de første av edleste valør. I motsetning til i jenteklassen der det var kniving om gullet, var duoen fra Moss/Nesodden i en klasse for seg – 30 nettopoeng foran Axel Heiberg og Jonathan Jaksjø fra KNS.

Resultater 29er-NM

29er gutter 202329er GUTTER: Medaljevinnerne blant guttene var Axel Heiberg og Joathan Jaksjø (sølv), Philip Forslund/Storm Kopperud (gull) og Nikolai Løhren Kuhle/Fredrik Ugelstad bronse. FOTO: Norsk 9er Klubb.

Vant Knarr-NM for 12. gang

I Knarr-klassen er det de gamle traverne som gjelder. 21 båter deltok, det var tre mer enn i 2022, og Johan G. Hvide fra Bergen kunne innta det øverste trinnet på seierspallen for 12. gang sammen med mannskapet sitt. Det har variert litt opp igjennom årene med ulike familiemedlemmer, men med seg i år hadde han Jogeir S.K. Hvide, August Hvide og Audun Haldorsen.

Hardest konkurranse fikk de av Geir Bjarne Myre og Ørjan Ådland – også de fra Bergen. De tok et steg opp på seierspallen i forhold til i 2022.

Resultater NM Knarr.DSC 2066 Medalje vinnerne i Knarr NM Frav. ON130 Bronse ON143 gull ON126 solv Regattasjef Dag Olav NIkolaysen th FotoMHH 1536x1024.jpgNM-KNARR: Utenfor KNS’ lokaler på Bygdøy kunne medaljevinnerne i Knarr hylles. FOTO: KNS

Ustoppelig medaljejakt

Også H-båt-klassen har vært preget av seilere som har vært trofaste mot klassen i mange år. I år var det imidlertid mange nye ansikter å se. Ikke minst var det flere lag med unge seilere som forsøkte seg i klassen og ga de gamle hard konkurranse. Et av disse lagene nådde helt opp i medaljekampen, for hjem fra H-båt-NM i Åsgårdstrand kunne Sigurd Tveit, Mads Severin Hassum-Olsen og Tomas Mathisen – de to første fra KNS og Tomas fra Risør – reise med sølvmedaljer.

Morten Helgesen og Eivind Rubinstein fra Fredrikstad er ikke nye i H-båt-klassen, men de har ikke deltatt på en stund. De har begge tidligere vunnet gull. Morten vant i 2007 og Eivind i 2006. I år slo de seg sammen og fikk med seg Kristoffer Spone – Norges ubestridte NM-konge – som ikke akkurat svekket laget.

I år stilte han til start for å sanke en medalje i enda en klasse. Fra før av har «Koffer» vunnet medaljer i hele 16 forskjellige klasser, og i H-båt-NM feiet trioen all motstand til side og vant de fire første seilasene. Dermed var jobben gjort – i den femte og siste seilasen trengte de ikke å stille til start.

Dermed kunne Kristoffer Spone ta i mot sin 50. NM-medalje, og føye H-båt til som sin 17. klasse han har klart det i!

Kommende helg er det NM-fri – da seiles i stedet 2. runde av seilsportsligaen i Soon Seilforenings regi.

Resultater NM H-båt.H båt 2023NM H-BÅT: Morten Helgesen, Eivind Rubinstein og Kristoffer Spone hadde all grunn til å smile etter H-båt-NM. FOTO: Privat