I konkurranse med hele 145 andre seilere gikk Markus Berthet fra KNS helt til topps WASZP European Games i Quiberon på den franske vestkysten.

– At jeg skulle gå helt til topps er nesten ikke til å tro. Det hadde jeg absolutt ikke ventet, sa en svært fornøyd Markus Berthet da han ble intervjuet etter at seieren var i boks.

Da det hadde vært gjennomført 16 seilaser og det gjenstod kun én avgjørende seilas, hadde hele åtte seilere en mulighet til å vinne sammenlagt.

Gullfeltet som de seilte i, bestod av 73 seilere. Markus holdt  hodet kaldt og kom i mål som førstemann. Dermed fulgte et seiersstup fra den foilende WASZP-en og deretter en æresrunde med det norske flagget på hekken.

Markus innledet mesterskapet uten å peke seg ut som en favoritt og lå til å begynne med utenfor topp ti-listen. Men etter hvert gikk det bedre og bedre, og han vant de to siste kvalifiseringsseilasene før feltet ble delt inn i gull- og sølv-felt. Og at disse seirene ikke var noen tilfeldighet, viste han ved å vinne også den første gullfinale-seilasen. Bortsett fra en 26. plass i den tredje finaleseilasen, var Matias med i toppen i hver eneste seilas med blant annet tre 2. plasser – før han til slutt avgjorde det hele ved å vinne den 17. og siste seilasen.

– Jeg hadde ingen god start på mesterskapet, men jeg hadde troen på meg selv og seilte konsekvent. Nivået er veldig høyt, og det var sikkert 15–20 seilere som kunne gå til topps, sa Markus da han ble intervjuet av arrangørene.

Markus vant over all – og han vant også U21-klassen.362953868 797834762344099 4488069337103667911 nSØLV: Hedvig Doksrød ble nest best av alle damene – sin unge alder til tross. Hedvig seiler i U16-klassen! FOTO: Antoin Dujoncquay

Det var imidlertid ikke bare Markus som markerte seg av de i alt 13 norske seilerne som deltok. Hedvig Doksrød fra Sandefjord ble nest best av alle damene i mesterskapet, og kom på 44. plass over all. Hun seiler i U16-klassen, mens britiske Hattie Rogers fra England som vant, er seniorseiler. Totalt var Hedvig syvende beste U16-seiler. Hun følger derfor sterkt opp i storesøsteren, Nora Doksrøds, kjølvann. Nora har tidligere vunnet tilsvarende mesterskap i 2021.

Jacob Wærsten fra KNS kom på en sterk 36. plass sammenlagt, mens Mikael Tveita fra Åsane ble nummer 46. De var, sammen med Markus og Hedvig, de av de norske seilerne som kvalifiserte seg for gullfinalen.  De øvrige ni fullførte WASZP European Games i sølvfeltet. Samtlige av de norske seilerne seilte i enten U16- eller U21-klassen.

Komplette resultater

European Games i Sandefjord i 2024

Markus og Hedvigs imponerende innsats er god reklame for neste års WASZP European Games, som skal foregå nettopp i Sandefjord fra 5. til 10. august i 2024. Det blir det første store, internasjonale WASZP-arrangementet i Norge. På tide, mener mange, for Norge har vært en pionernasjon i WASZP-klassen. Takket være et privat finansieringsinitiativ kom klassen opp på et tallrikt og høyt nivå i Norge på rekordtid da klassen var ung, og den brede ungdomssatsingen er blitt lagt merke til i utlandet. Der den går under navnet «den norske talentfabrikken».

En forsmak på hva som er i vente i Sandefjord i 2024, vil man kunne få allerede fra 11. til 13. august i år. Da går NM i WASZP i Sandefjord, men dette mesterskapet har også status som europacup i klassen. Og av de allerede 29 påmeldte seilerne er det foreløpig også ni seilere fra fem nasjoner som er påmeldt. Trolig blir det atskillig flere som vil prøve seg på den kommende European Games-banen.

Alle de 13 norske seilerne i WASZP European Games er påmeldt til NM. Det er også de regjerende mestrene fra 2022: Nora Doksrød fra Sandefjord og Anders Hylen Klippenberg fra KNS. Det skal bli spennende å se hvordan de vil klare seg mot armadaen av seilere som kommer hjem med store opplevelser og prestasjoner fra Quiberon i bagasjen.