Kommende helg skal kongepokalen for damer deles ut. Hele 30 lag – over 120 seilere – vil være med å kjempe om den kanskje største dameregattaen i Norge gjennom tidene.
Det er første gang på svært lenge at det i år skal deles ut en egen kongepokal til damer i seiling. Siste gang det skjedde, var i 2005 da Lina Beyer Strømquist fikk kongepokalen som vinner av dameklassen i Europajolle. Siden den gang har det kun vært én pokal som skulle kunne vinnes av både herrer og damer.
Men det ble ikke akkurat noen likelig fordeling, for i praksis ble kongepokalen etter 2006 for det aller, aller meste vunnet av menn. Kun en gang ble den vunnet av et rent damelag. I 2010 vant Helene Næss og Ane Gundersen pokalen i 29er. Fra og med året etter, i 2011, er denne ene kongepokalen blitt satt opp i Mesternes Mesterskap (MM). Og i MM er det kun tre damer som har vært med på å vinne den: Anna Gregersson i 2015, Karen Kristoffersen i 2017 og Martine Steller Mortensen i 2019.
Men i år har damene altså fått tildelt sin egen kongepokal.
– Kongepokalen må vi søke til Norges Idrettsforbund om å få tildelt hvert år. Det er spesielle vilkår som må oppfylles, og i år fikk vi innvilget en egen kongepokal til damene, sier generalsekretær Per Christian Bordal.
Rekorddeltakelse
Årets deltakelse i dame-NM er den største noensinne. Det deltok 32 lag i 2003, men da ble det seilt i Snipe med to seilere i hver båt. I J/70 består lagene av fire eller fem seilere.
I fjor deltok hele 22 lag og det ble ropt et høyt hurra for den gode deltakelsen. I år har antall lag vokst til hele 30 – som også var satt som et tak. Et 31. lag som stod på deltakerlisten, fikk følgelig ikke delta.
At det seiles i ligaformat er en del av forklaringen til den gode deltakelsen. Arrangøren, KNS, stiller med båter – ingen av deltakerne behøver selv å ha en J/70 for å kunne delta.
– Det gjør utvilsomt seilingen mer tilgjengelig, men jeg tror den aller viktigste årsaken er alle de lokale og gode initiativene og grepene som er tatt rundt om for å få flere damer med i seiling, sier Per Christian Bordal.
Flere seilforeninger har igangsatt egne dameprosjekter som har rekruttert deltakere til årets NM. Det mest fremtredende prosjektet på deltakerlisten står Asker Seilforening for som stiller med hele fem lag rekruttert fra prosjektet «Jenter setter kursen».
– Det er veldig morsomt å ha med seilere på alle nivåer i dame-NM, og vi håper vi skal kunne skape et godt miljø på tvers av foreningene og en hyggelig og sosial ramme rundt mesterskapet, sier Cathrine Gjerpen i KNS.
Mesterskapet vil bli arrangert fra KNS’ seilsportsanlegg Ulabrand på Bygdøy i Oslo, og det vil bli seilt ute på Lysakerfjorden. 10 J/70-er vil bli benyttet i mesterskapet, som vil følge ligaformatet. Ti og ti lag seiler mot hverandre ad gangen, og det regnes plasseringspoeng. Vær og vind bestemmer hvor mange flighter man klarer å gjennomføre. På et gitt tidspunkt settes det strek – og det laget som topper listen med færrest poeng da, blir norgesmester og vinner kongepokalen. Vinnerne får også en «billett» til å delta i Mesternes Mesterskap i oktober.
Mange om beinet
At kampen om den gjeve kongepokalen blir hard, er det ingen tvil om. Deltakerlisten teller mange gode seilere. Tittelforsvarer er Anette Melsom Myhre og laget hennes: I fjor hadde hun med Tine Simensen Oldereid, Maren Magda Book og Mari Sveen. I år er Tine fortsatt med, mens de to andre er erstattet med Karen Kristoffersen og Madeleine Østeby.
Maren Magda Book deltar i år med en annen sterk utfordrer til NM-tittelen, nemlıg Carolina Toll, som har god erfaring i det å vinne kongepokaler. Hun har – som eneste norske dameseiler – hele fire kongepokaler fra før. Foruten Maren har Carolina med seg Jeanette Lunder og Pauline Book.
Ragna Agerup stiller med et lag fullt av tidligere OL-seilere: Marthe Enger Eide, Tiril Bue og søsteren Lillian Agerup. Ragna vant NM i J/70 og slo alle herrelagene i 2022, så hun vet godt hva dette handler om.
Siri B. Kamfjord vant sølv i dame-NM i fjor og er ganske sikkert sugen på en revansje. Hun har med seg Silje With, Janina Bøhmer og Anna Gregersson.
Disse fire lagene er trolig de største favorittene til kongepokalen og medaljene, men det er mange spennende utfordrere:
- For eksempel fjorårets bronselag anført av Ida Kathrine Berthet (tidligere Andersen og to ganger OL-deltaker i 470). Hun seiler sammen med søsteren Linda Cerup-Simonsen (OL-vinner i Europajolle i 2000), Tonje Edland (tidligere Kristiansen og OL-deltaker i 470) og Sue Penty.
- Eller: Sandefjords damelag i seilsportsligaen med Karin Sophie Andersen (tidligere Danielsen), Trine Tjøm, Margit Gyllenhammer-Wiig og Toril Dahl Høgheim. Inge av lagene har mer erfaing med J/70- og ligaseiling enn dem etter nå snart to fulle sesonger i seilsportsligaen sammen.
- Et annet lag å se opp for kan være laget til Lise Gehrken, Alexandra Wang, Randi Stray og Sunniva Stenmark. Lise har vunnet kongepokal tidligere.
- Deltakerlisten består absolutt ikke bare av gamle storheter. Det vil ikke være noen obverraskelse om laget med Diane Ninauve Jutulstad, Marie Jacobsen Lepperød, Ida-Linn Vittersø, Lucie Franssen og Ingrid Wiik plasserer seg høyt på resultatlisten.
- Og så er det «presidentlaget». De er kanskje ikke kandidater til å gå helt til topps, men de lover å slå godt fra seg: Carolle Reitzer er tidligere OL-deltaker for Frankrike i 470. Hun har med seg president i Norges Seilforbund, Guro Steine, ex-president i Norges Idrettsforbund, Berit Kjøll, Hege Toft Karlsen og Inger Ferner Heglund. De kaller laget sitt for «Team Sailors Have More Fun» – og det kan jo være et godt slagord for hele mesterskapet.
Kvinnelige kongepokalvinnere
(Vinnere i halvfet er med i årets NM)
- 1982: Ingvild Amble (Europajolle)
- 1983: Kari Ekerholt (Europajolle)
- 1984: Kari Ekerholt (Europajolle)
- 1985: Randi Sundstøl (brett)
- 1986: Ida Kathrine Andersen (nå Berthet) (Europajolle)
- 1987: Mette Gurvin (Europajolle)
- 1988: Linda Andersen (nå Cerup-Simonsen) (Europajolle)
- 1989: Karin Danielsen (nå Andersen) (Europajolle)
- 1990: Mette Gurvin (Europajolle)
- 1991: Tine Moberg (Europajolle)
- 1992: Carolina Toll (Europajolle)
- 1993: Carolina Toll (Europajolle)
- 1994: Lise Gehrken (Europajolle)
- 1995: Carolina Toll (Europajolle)
- 1996: Carolina Toll, Karin Danielsen, Jeannette Lunde, Kathrine Kierulf (kjølbåt damer)
- 1997: Hanne Marie Westby (Europajolle)
- 1998: Mette Terland, Anne Pedersen, Ann-Charlott Ernø, Karin Berentsen, Jannicke Aulestad (kjølbåt damer)
- 1999: Siren Sundby (Europajolle)
- 2002: Kathrine Kierulf, Nina Myhre, Ann-Charlott Ernø (kjølbåt damer)
- 2003: Siren Sundby (Europajolle)
- 2005: Lina Beyer Strømquist (Europajolle)
- 2011: Helene Næss, Ane Gundersen (29er)
- 2015: Anna Gregersson (Mesternes Mesterskap – på laget til Tim Sandberg)
- 2017: Karen Kristoffersen (Mesternes Mesterskap – på laget til Jostein Grødem)
- 2019: Martine Steller Mortensen (Mesternes Mesterskap – på laget til Nicholas Fadler Martinsen)