Hele 42 lag stiller til start i Mesternes Mesterskap fredag 13. og lørdag 14. oktober på Lysaker Brygge for å seile om kongeopokalen. Det er ny deltakerrekord!
I fjor deltok 36 lag. Det var rekord. Nå er rekorden strukket enda lengre i mesterskapet der årets norgesmestre i ulike klasser skal kjempe mot hverandre. Med i mesterskapet er også et knippe seilere som har vunnet internasjonale medaljer i år. Dessuten stiller landslaget med et lag og et lag med seilere rekruttert fra Norges Seilforbunds utviklingsprogram.
Dette betyr et mesterskap stappfullt av gode seilere – både unge fremadstormende og gamle helter med atskillige premier på hyller og i skuffer. Mesternes Mesterskap (MM) skal kåre årets beste seilere og i potten ligger kongepokalen. Vinnerne kan i sannhet kalle seg Mesternes Mester – for maken til samling av gode seilere på ett brett har man knapt sett i Norge før.
Se presentasjon av alle lagene
Mestere mot mestere
Det hele skal skje rett utenfor Lysaker Brygge, og der vil det bli seilt på korte baner i heat som vil bestå av 14 båter av typen J/70. Hver seilas vil ta et knapt kvarters tid. Fredag og halve lørdag blir det seilt innledende runder. Deretter går de beste videre til kvart-, semifinale og en endelig, avgjørende finale. Vinnerlaget i den aller siste seilasen, vinner kongepokalen lørdag kveld.
Som regjerende mestre – laget som vant MM i fjor – stiller Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Børre og Sigurd Hekk Paulsen fra Kongelig Norsk Seilforening. De skal blant annet bryne seg mot hele ti tidligere OL-seilere og en rekke EM- og VM-medaljører gjennom tidene – i tillegg til alle norgesmestrene.
Blant de hele 14 tidligere OL-seilerne er Norges første kvinnelige gullmedaljør i et sommer-OL, Linda Cerup-Simonsen, som den gangen hun vant OL-gull i Europajolle i 1992, het Linda Andersen. Hun seiler sammen med søsteren Ida Kathrine som har deltatt i to OL, Tonje Edland (tidligere Kristiansen) også hun OL-deltaker og Sue Penty. De fire seilerne utgjør et av fem rene damelag i MM.
Det seiles også om en egen junior-premie, og om den konkurrerer seks juniorlag.
Eldst og yngst
Seilere fra 27 seilforeninger er representert. Norges største forening, KNS, er har fått med desidert flest seilere – hele 46. Deretter følger Tønsberg Seilforening med imponerende 27 seilere, og så Bærum Seilforening med 12 og Asker Seilforening med 11 seilere. Moss Seilforening har ni, Ran Seilforening åtte, mens Kragerø, Stavanger, Fredrikstad og Risør har fem hver.
12 av lagene har seilere fra kun én seilforening. De resterende 30 lagene består av seilere fra flere foreninger.
Det eldste laget har en gjennomsnittsalder på 61,75 år. Snittalderen for det yngste laget er 16,75 år. Den eldste seileren er 68 år. den aller yngste er 14 år. Det er med andre ord et spenn i alder på over 50 år!
Deltakere fra alle klasser
I Mesternes Mesterskap er det slik at den som vinner NM-gull får en plass i MM. Dersom gullmedaljøren av en eller annen grunn ikke kan stille, går sjansen videre til sølv-vinner – og deretter til bronsevinner. Kan ingen – faller NM-klassen ut av Mesternes Mesterskap.
Syv klasser er av den grunn ikke representert i årets MM, og det er IF-båt, Killing, 2.4 mR, Knarr, Oselvar, iQFOiL U19 herrer, iQFOiL U17 damer og WASZP damer..
Det er også slik at vinner man gull i OL, VM eller EM, så gir det også billett til MM. Denne regelen ga fire billetter til MM i år, og de gikk til skipperne Kristian Nergaard, KNS (EM-gull i Soling), Joakim Skovly, Ran (VM-gull i Yngling), Øyvind Knudsen (EM-gull i shorthanded liten klasse) og Karl Otto Book (EM-gull i shorthanded stor klasse). Karl Otto kunne imidlertid ikke stille i årets MM.
Norges Seilforbund har dessuten anledning til å dele ut såkalte wild cards til utvalgte seilere, og i år er det blitt delt ut fire. De har gått til landslaget, til et lag fra NSFs utviklingsprogram, til 470-laget med Julia Jacobsen/Emil Forslund som vant bronse i U23-VM i 470 og et wild card til det beste laget i årets rekordstore dame-NM, som dessverre ikke fikk godkjent sitt NM på grunn av for lite vind.
Det betyr at de øvrige 35 lagene stammer fra årets NM. Blant dem er det 22 norgesmestre, åtte sølvmedaljører som grep sjansen da vinneren ikke kunne stille, og fem bronsevinnere som grep sjansen da de fikk den som sisteskanse.
Slik kan du følge mesterskapet
Seilasene starter kl 12:00 fredag 13. oktober og vil vare hele dagen frem mot mørket faller på. Deretter fortsetter de fra lørdag kl 12:00. Seneste tenkelige start vil være kl 17:30. Deretter blir det premieutdeling, utdeling av kongepokal og seilerfest.
Det vil være mulig å følge mesterskapet på nettet og i form av tracking og resultatservice via SAP Sailing Analytics.
All informasjon om mesterskapet finner du på arrangementets nettside i Manage2Sail. Det vil også bli lagt ut nyheter, bilder og filmsnutter på Norges Seilforbunds Facebook- og Instagram-konto. Desstuten har SEILmagasinet tilsagt sitt nærvær og vil følge mesterskapet tett med intervjuer og kommentarer. De har også planer om direktesending fra den avsluttende finalen lørdag.