Den norske laginnsatsen i damenes VM i iQFOiL er blitt lagt merke til. Ingen annen nasjon kan skilte med så mange gode og unge seilere.
Kun fattige to poeng skilte Maya Gysler (17), Mina Mobekk (19) og Tuva Oppedal (17) på 10., 11. og 12. plass etter hele 20 seilaser. Kun iQFOiL-storheten Israel som hadde seks seilere blant de 16 beste og vant to av medaljene, hadde en bedre og bredere laginnsats enn hva den norske trioen stod for.
Plasseringene betød at Maya kvalifiserte seg for den avsluttende medaljefinalen, mens Mina og Tuva akkurat ble skjøvet ut. Så selv om alle gledet seg over lagets innsats, var nok kanskje det emosjonelle på laget litt blandet der og da.
– Ja, men vi var ikke akkurat skuffet heller. Både Tuva og jeg hadde jo tatt et stort steg som vi begge var veldig stolte av, sier Maya Gysler.
For Mina, som er regjerende europamester og fikk en fjerdeplass i VM i fjor, var nok det å bli vippet ut av medaljefinalen med en hårsbredd kanskje vanskeligst å svelge.
God trening som ballast
Maya forteller at hun ikke kom til mesterskapet med for store forventninger. Men hun brakte kanskje med seg et håp om forbedringer fra fjorårets VM der hun ble nummer 39.
– Jeg visste at vi hadde trent mye og bra, og at vi hadde et godt nivå på gruppen vår. Men at det var bra nok til å bli topp ti, det ante jeg virkelig ikke. Så det var gøy.
Og gruppen som hun refererer til, den består av Maya, Tuva og Oda Sverre (19) som har Olga Maslivets fra Ukraina som trener. Mina har et litt annet opplegg, hun trener sammen med nederlandske Sara Wennekes, som ble nummer fire i VM. De deler treneren Maciek Kluszczynski.
– Olga har betydd veldig mye for meg. Jeg har hatt henne som trener siden Palma-regattaen i april i fjor. Hun har lært meg utrolig mye, og jeg synes hun har fått opp nivået vårt veldig fort. Vi er inne i en bratt lærekurve som vi har klart å lage sammen. Vi er veldig fornøyde og gleder oss til å samarbeide videre med Olga, sier Maya.
Et puslespill med stadig flere brikker
Maya ser på sin egen fremgang som et slags puslespill.
– Ja, dette er litt som å sette flere og flere brikker sammen; lære av feilene og sette brikkene sammen. Og etter hvert få erfaring. Foreløpig er jeg bare 17 år og har ikke alt på plass ennå. I VM klarte jeg å få noen brikker riktig. og det førte til et godt resultat denne gangen.
Medaljefinalen endte med tjuvstart på Maya. I finalen startet de på samme måte som de gjør i slalomkonkurransene; med vinden tvers og med full pinne over startlinjen.
– Jeg hadde hatt bra starter i slaom hele uken i forkant, så jeg følte at jeg hadde ganske bra timing på det. For skal du seile godt, må du være først over linjen og ha en god start med tanke på fart og plassering. Så jeg tenkte at det var viktig, og da ga jeg alt i starten – og det viste seg å være akkurat litt for mye.
Sammen med to andre var hun for tidlig over linjen.
Den vanskelige starten
Å starte med vinden tvers er kanskje den aller vanskeligste fasen i en iQFOiL-regatta. For å lykkes må man være på linjen i det nedtellingen sier null, du må ha maks fart og du må finne den gunstigste plassen på linjen som gir best vinkel til det første merket som skal rundes.
– Jeg har egentlig aldri vært så veldig god på det, men i VM fant jeg en veldig god rytme og en god timing. Når du tror du er over linjen, så viser det seg ofte at du gjerne har litt ekstra å gå på. Så jeg pushet litt lengre frem enn hva jeg tidligere har trodd har vært null, og i VM gikk det greit – helt til finalen, da var jeg litt for langt fremme.
Dermed beholdt hun 10. plassen hun hadde før finalen og ble nest best av seilerne under 23 år. Aller best blant dem ble israelske Sharon Kantor, som også ble verdensmester og dermed snøt britiske Emma Wilson for gullet. Emma Wilson dominerte de 20 første seilasene fullstendig og vant 15 av dem. Hun var storfavoritt i finalen. Men i iQFOiL nulles alt ut i finalen, som endte med oppgjør mellom de to nevnte og nok en israelsk seiler, Katy Spychakov. Hun tok til slutt bronsemedaljen.
Mina ble tredje best av seilerne under 23 år og Tuva nummer fire. Oda kvalifiserte seg også for gullfinalen, og sørget derfor at alle de norske damene var i den. Hun endte på 47. plass.
I herreklassen havnet Endre Funnemark i sølvfinalen, men i den var han klart best og vant suverent. Dermed fikk han med seg hjem noen gode opplevelser av det å ligge først og vinne seilaser.
OL-uttagning på Mallorca
Nå skal Maya og resten av laget være hjemme i tre uker. Deretter settes kursen til Cadiz der det skal trenes i tre uker og seiles en regatta. Så venter nok et opphold i Norge før den store regattaen på Mallorca i begynnelsen av april, som også er den siste delen av den norske OL-uttagningen i damenes iQFOiL-klasse.
I uttagningen telles nasjonsplasseringer. I VM i fjor hadde Mina på 4. plass to israelske seilere foran seg. Dermed ble hun nummer tre nasjonsmessig. I årets VM var det også flere israelske seilere foran de norske seilerne, noe som gjorde at Mayas 10. plass ga henne poeng for 8. beste nasjon.
Uttagningen ledes klart av Mina med 15 poeng (12 fra VM 2023 og 3 poeng fra VM 2024), Maya har 4 poeng og Tuva 2 poeng. Helle Oppedal har 1 poeng fra VM i 2023.
En seier på Mallorca vil gi 20 poeng, 2. plass nasjonsmessig 15 og 3. plass 12 poeng – så ikke noe er avgjort ennå.