Mina Mobekk (19) og Maya Gysler sørget for norsk dobbeltseier i iQFOiL. Helene Næss og Marie Rønningen var en hårsbredd unna å vinne 49erFX-klassen.
Medaljefangsten gjorde at Norge ble nest best nasjon når det gjalt medaljefordelingen i Trofeo S.A.R. Princesa Sofia-regattaen.
– Jeg er utrolig stolt av prestasjonene til laget på årets første verdenscup-regatta for OL-klassene. Det er fantastisk og nesten uvirkelig at vi ble nummer to på medaljestatistikken, og at vi var foran dominerende nasjoner som England, Spania, Frankrike, Australia og Nederland. Alle utøvere og trenere har jobbet knallhardt, delt kunnskap og pushet sine egne grenser det siste året, og slikt blir det resultater av, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.
I tillegg til Mina Mobekk og Maya Gyslers (17) dobbeltseier i damenes iQFOiL-klasse, kom Tuva Oppedal (17) på 5. plass. Lagmessig er dermed de norske seilerne i denne klassen suverent best i verden.
– Jeg synes det er fantastisk at vi har tre seilere blant de fem beste. Det er veldig kult, og jeg tror det blir spennende å se hva vi kan få til fremover, sa Mina Mobekk etter at seieren var et faktum.
Kun ett poeng unna seier
Kun ett poeng skilte dessuten Helene Næss (32) og Marie Rønningen (30) fra å vinne tomannsjolle-klassen 49er FX. Helene og Marie ledet suverent fra første dag av, men seieren glapp så vidt i aller siste seilas. Dessverre ble det ikke noe av den avsluttende medaljefinalen på grunn av lite vind, der det norske laget kunne ha gjenerobret det øverste trinnet på seierspallen. Helene og Maries statistikk i medaljeseilaser er svært god, så den muligheten var definitivt reell.
Hermann Tomasgaard (30) kom på 6. plass i ILCA 7, og bronsevinneren fra OL i Japan i 2021, dokumenterte dermed at han er godt i rute før de kommende olympiske seilasene i Frankrike. 6. plassen kom til tross for en del tosifrete resultater underveis i serien, men Hermann viste at han er en av verdens aller beste ILCA 7-seilere når alt stemmer.
Stor laginnsats
– Det er fantastisk å være vitne til en slik norsk laginnsats. Det oser team spirit og idrettsglede av hele det norske laget, sier generalsekretær Per Christian Bordal, som var med laget til Mallorca.
– Vi har gjort noen organisatoriske grep i de siste årene, noe som ser ut til å være svært vellykket når det gjelder prestasjonsutvikling. Videre har midler fra blant annet Olympiatoppen og samarbeidsprosjektet Summit 24 mellom ti ulike idretter, muliggjort enda mer kvalitetstrening for utøverne.
Det Norske Veritas, Kongsberggruppen og Norsk Tipping er betydelige partnere i Summit 24-prosjektet.
– Bidragene fra NSFs egne landslagspartnere, Helly Hansen og Robline, har også vært med på å legge forholdene til rette for de norske landslagsseilerne, sier Per Christian.
En hel liten delegasjon fra Olympiatoppen med Hanne Haugland, ansvarlig for seiling i spissen, var på plass i Palma på Mallorca. Der kunne de følge den formidable norske laginnsatsen, som er den beste på ti-år i verdenscupsammenheng, på nært hold.
OL-plasser i spill i Hyères
Neste verdenscupregatta foregår i den franske byen Hyères på den franske Middelhav-kysten, ikke langt unna seilernes OL-arena, som blir i Marseilles. Regattaen starter allerede 21. april, og den teller som nasjonskvalifisering til OL, blant annet i tomannsjolle-klassen 470 Mix og herrenes iQFOiL-klasse. I disse klassene er Norge foreløpig ikke kvalifisert for OL, men det har henholdsvis Julia Jacobsen (19)/Emil Forslund (20) og Endre Funnemark (26) mulighet for å gjøre i disse klassene.
Norge er allerede nasjonskvalifisert for OL i klassene: ILCA 6, ILCA 7, 49er FX og iQFOiL damer.
Hyères-regattaen blir på mange måter et slags prøve-OL, for der vil alle klassene bli delt i to. I det ene feltet seiler seilere fra nasjoner som allerede er OL-kvalifisert. I det andre feltet seiler de som skal kjempe om de siste nasjonsplassene i OL. I 470 Mix er det per i dag påmeldt seilere fra 16 nasjoner som skal seile om fire nasjonsplasser, mens det er 25 nasjoner i iQFOiL herrer der det handler om fem OL-plasser.
På Mallorca var Julia Jacobsen og Emil Forslund nasjonsmessig nummer fem blant de nasjonene som til nå ikke er kvalifiserte, så ved å heve seg litt, så er sjansen for å kapre en plass i OL 2024 absolutt til stede.
Endre Funnemark deltok ikke på Mallorca, men han benyttet i stedet tiden til å trene sammen med den nederlandske OL-mesteren i RS:X fra Tokyo, Kiran Badloe.
Norske resultater på Mallorca:
iQFOiL damer (76 deltakere)
1. Mina Mobekk, Kongelig Norsk Seilforening
2. Maya Gysler, Kongelig Norsk Seilforening
5. Tuva Oppedal, Sola Brettseilerklubb
63. Oda Sverre, Kongelig Norsk Seilforening
49erFX (47 deltakere)
2. Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg Seilforening
11. Pia Dahl Andersen/Nora Edland, Kongelig Norsk Seilforening
ILCA 7 (herrer) (193 deltakere)
6. Hermann Tomasgaard, Kongelig Norsk Seilforening
35. Christoffer Sørlie, Fredrikstad Seilforening
Theodor Middelthon ble syk og måtte gi seg etter første dag.
ILCA 6 (damer) (115 deltakere)
20. Line Flem Høst, Kongelig Norsk Seilforening
470 Mix (68 deltakere)
38. Julia Jacobsen/Emil Forslund, Kongelig Norsk Seilforening