Ustabile vindforhold og ustabile prestasjoner har ført til berg-og-dalbane-resultater for de norske seilerne under verdenscupen i Hyères. Nye OL-plasser henger i en tynn tråd.
Drømmen om en OL-plass synes nå å være kjørt for Julia Jacobsen og Emil Forslund i Dinghy Mix (470). Etter å ha seilt inn til tre 6. plasser i de i alt seks seilasene som er seilt, var håpet fortsatt lysegrønt, men da den ene 6. plassen i går kveld ble omgjort til en disk, røk tråden.
– Det skjedde etter en norsk protest mot det koreanske laget. Først ble koreanerne diskvalifisert, men nå er det Julia og Emil selv som har fått disken. Jeg vet i øyeblikket ikke helt hva som er skjedd, men det synes som en skikkelig «back fire», sier sportssjef Eirik Verås Larsen.
Nå er avstanden opp til de fire beste, som vil bety OL-kvalifisering, blitt altfor stor. Det norske laget ligger på 16. plass.
Å nå finalen er nøkkelen
Stor, men ikke helt umulig, er også avstanden opp blitt for Endre Funnemark i Windsurfing Men (iQFOiL). Vindsurferne har sin siste regattadag i dag før den avsluttende medaljefinalen, og Endre ligger nede på en 19. plass. For ham gjelder det å komme blant de ti beste og til medaljefinalen. For i finalen nulles alt ut, så sjansen for å være blant de seks beste nasjonsmessig, som vil gi OL-plass, blir følgelig plutselig god.
Vindsurferne skal starte dagen med maratonseilas (kl 10:00) som teller dobbelt, og de skal deretter avslutte dagen med et par baneseilaser. Det er 34 poeng å hente inn for Endre om han skal nå tiendeplassen.
– Endre har hatt noen gode seilaser, men også noen svært dårlige. I en av gårsdagens seilaser lå han på 3. plass, men falt ned fra foilen i en runding og kom aldri skikkelig opp igjen. I en annen seilas kolliderte han med en konkurent før start, og kom ikke over linjen før ti sekunder etter de andre, forteller sportssjefen.
Mix-laget og Endre seiler begge i gruppen for ikke-kvalifiserte nasjoner til OL, mens de øvrige norske seilerne seiler i gruppen av nasjoner som allerede er kvalifisert for OL.
Ustabil vind med en touch av Mistral
Under gårsdagens seilaser var vindforholdene svært ustabile. Hyères lå helt i utkanten av et Mistral-vindfelt – noe som gjorde at vinden kom og gikk og stadig endret retning. Mistralvind er et kjent Middelhav-fenomen som innebærer at kald, ustabil og kraftig fralandsvindvind kommer ned fra Alpene og brer seg ut over Middelhavet. Dagens værvarsel indikerer at regattabanene i Hyères vil ligge dypere inne i Mistralvind-feltet og at vinden skal øke utover dagen.
Forholdene preger de norske resultatene. Hermann Tomasgaard fikk eksempelvis en 4. og en 39. plass i Dinghy Men (ILCA 7) i går, etter å ha kommet på 2. plass første dag. Hermann ligger på 2. plass sammenlagt. Christoffer Sørlie, som kom på 46. plass første dag, klinket til med en 2. plass og slo Hermann i gårsdagens første seilas, men havnet på 44. plass i den neste.
– Christoffer har virkelig fått opp båtfarten og seiler tidvis svært godt, men han er fortsatt litt for ustabil, kommenterer Eirik Verås Larsen.
Også for Line Flem Høst i Dinghy Women (ILCA 6) gikk det opp og ned. Med plasseringene 7-42-8 ligger hun på 7. plass sammenlagt.
To seilere i finalen?
Jevnest og best av de norske seilerne i går var Mina Mobekk i Windsurfing Women (iQFOiL). Etter en litt svak mandag, seilte hun stødig inn til to 2. plasser i gårsdagens baneseilaser. Hun ligger på 7. plass sammenlagt. Også Tuva Oppedal hadde en grei dag med 8. og 11. plass, men hun må heve seg i dag for å være blant de ti beste som får seile medaljefinale. Tuva ligger på 11. plass før vindsurfernes siste regattadag før finalen.
– Mina klagde litt over ryggproblemer på mandag og fikk behandling om kvelden. Det så ut til å ha hjulpet henne. I går var hun god. Vi håper at både Mina og Tuva skal klare en finaleplass i dag, sier sportssjefen.
For Helene Næss og Marie Rønningen er finaleplassen allerede klar, for i Skiff Women-klassen (49erFX) er det kun ni lag som deltar. Det betyr likevel ikke at alt går på skinner for det norske laget, for etter gårsdagens seilaser ligger Helene og Marie på 8. plass av de ni. De har slitt med å finne ut av de vanskelige forholdene.