Theodor Middelthon beholdt roen da det kokte som mest og ble U21-verdensmester i ILCA 7.
I sitt siste år som junior ble 20-årige Theodor Middelthon fra Stavanger U21-verdensmester i den kanskje tøffeste OL-klassen, ILCA 7.
I konkurranse med 154 andre seilere fra 41 nasjoner viste Theodor seg som den aller sterkeste under tidvis utfordrende forhold med mye vind og bølger. Det er forhold den 186 centimeter høye Stavanger-seileren trives i.
– Jeg har over lang tid jobbet med å bygge meg opp teknisk og fysisk, så jeg hadde gode forutsetninger for å seile fort under slike forhold. Dessuten forsøkte jeg å forenkle seilingen og holde roen i hver av seilasene, forteller den nybakte verdensmesteren.
Theodor hadde en imponerende konsistent serie med seilaser de første dagene med kun topp tre-resultater..
– Men den tredje dagen fikk jeg en 10. plass, og det var den tyngste rent psykisk. Men heldigvis klarte jeg å få en 2. plass i den andre seilasen den dagen, og det gjorde godt for psyken.
Holdt roen da forholdene endret seg
Men også da vinden løyet til lett bris siste dag, holdt han hodet kaldt. Da var det helt andre forhold enn de han hadde sikret seg den gule ledertrøya i, noe som innbød til usikkerhet og som økte presset.
– Heldigvis var jeg en av få seilere som klarte å få to gode plasseringer dagen før, noe som gjorde at jeg hadde styrket ledelsen. Sammen med treneren min, Rodie van Mackleberg, var i enige om å forsøke å skyve alvoret til side og heller legge vekt på å seile og ha det gøy på dinaledagen. Tanken var å forsøke å få en god plassering i den første av dagens to seilaser, for da ville jeg ha en god hånd på VM-tittelen. Så det var strategien vår, sier Theodor.
Seilasen ble imidlertid ikke helt som planlagt, og mesterskapet kunne ha endt annerledes. For Theodor fikk en dårlig start, noe som lett ville kunne ha satt ut en seiler som håpet på og øynet VM-tittelen i det fjerne, og som lett kunne ha resultert i uoverveide beslutninger og banevalg.
– Men jeg klarte heldigvis å beholde roen og være fokusert, og jeg seilte meg opp igjennom feltet etter den dårlige starten.
Så med en 5. plass i den nest siste seilasen kunne Theodor senke skuldrene. Da ble konkurrentene parkert, for med en 10. plass som sin stryk-plassering, hadde han allerede blitt verdensmester før siste seilas.
Den siste seilasen fikk derved karakter av å være en ren æresrunde for Theodor.
Ny trenerkabal
Theodor gjennomførte et svært solid mesterskap der han fra første start av var med i konkurransen om medaljene, og han knivet i første rekke med tre italienske seilere om dem. Og tre italienere mot én nordmann kunne lett ha blitt rått parti. Men Theodor taklet det også.
Theodor er på det norske landslaget i seiling i ILCA 7-klassen sammen med Hermann Tomasgaard og Christoffer Sørlie.
Med seg som trener i verdensmesterskapet som foregikk i Viana do Castelo i Portugal, hadde han nederlenderen Rodie.
– Rodie har vært treneren til Theodor de siste månedene frem mot VM. Nå jobber vi sammen med Finland om å lage en ILCA 7-treningsgruppe frem mot OL i 2028 der Rodie, Anton Garotte og Steven Le Fevre vil være en trener-trio, forteller en svært fornøyd sportssjef, Eirik Verås Larsen, med den nye, norske VM-tittelen i seiling.
Anton er nå Hermanns trener, mens Steven var Line Flem Høsts trener inntil Lars Loennechen overtok i den siste fasen inn mot OL i Frankrike.
– Kan vi bygge opp et lag sammen med de tre trenerne, tror jeg virkelig vi kan få til noe stort. Så all ære til Eirik, Anton og administrasjonen i NSF om de klarer å få til det, sier Theodor, som vil ta opp arven etter Hermann og satse for fullt mot OL i 2028.
Treneren Rodie van Mackleberg har Theodor jobbet sammen med i de siste månedene.
– Jeg gikk på en smell av overtrening i vinter, og regattaen på Mallorca i begynnelsen av april måtte jeg bryte, og i Hyères litt senere var jeg syk og langt nede. Men etter Hyères traff jeg Rodie, og han har hjulpet meg opp igjen og til å vinne her.
Å få Rodie som Theodors trener, var noe NSF kunne tilby takket være midler fra samarbeidsprosjektet Summit 24, der ti ulike idretter er gått sammen etter initiativ fra Olympiatoppen.
Hans tredje internasjonale medalje
Theodor har fra før av to EM-bronser fra U19-klassen, og i 2023 lå han an til å kunne ta gull i U21-EM på hjemmebane i Stavanger. Men den gangen glapp mesterskapet i den siste seilasen og han endte på endte med en sjuende plass. At han avsluttet mesterskapet i år på en overbevisende måte, var derfor en herlig revansje.
– Det har vært et veldig spennende mesterskap å følge fra sidelinjen, og hjemme i Stavanger feirer en stolt seilforening, som har vist at den kan produsere sterke seilere med trener Youssef Akrout i spissen. Stavanger Seilforening har en sterk tradisjon med å ansette gode trenere på olympisk nivå, og dette har gitt gode resultater. Og nå nå har vi altså fått vår første verdensmester i en OL-klasse i nyere tid, sier Theodors søster, Liv.
Theodor Middelthon har gått gradene i norsk seilsport. Han begynte som så mange andre seilere i Optimist, men allerede som 13-14-åring målte han 180 cm på strømpelesten og var blitt altfor stor i den vesle rekrutteringsjollen. Det førte ham over i klassene ILCA 4, 6 og 7 etter hvert som vekten økte og han strakk seg ytterligere seks centimeter. Ved siden av seiling var Theodor aktiv i ishockey da han var ung gutt.
Til høsten skal han begynne å studere ved siden av seilingen, og nå etter VM-et i Portugal har Theodor fått beskjed om å trene fysisk og koble av med å seile andre båttyper nå i høst.
VM-tittelen gir ham også billett til Mesternes Mesterskap i oktober.
– Det gleder jeg meg veldig til, sier U21-mesteren.