I år gjentar NSF det vellykkede akademiet. Som i fjor blir det en rekke foredrag, kurs og seminarer gjennom vinteren til inspirasjon og utdanning. Her er det noe for alle og enhver seiler.

NSF-akademiet har samlet utdanningsløpene for trenere, dommere og arrangører med fellesseminarer for hele Seil-Norge med inspirasjon og påfyll. Gjennom vinteren holdes det hele 47 kurskvelder og sesjoner. Noe er faste løp, som trener- og dommerutdanninger. Annet er felles seminarkvelder med inspirasjon og påfyll av for eksempel regler og utviklinger i seilsporten.

– NSF-akademiet er folkeuniversitetet for seiling. Det er noe for absolutt alle: seilere, trenere, funksjonærer, foreldre og alle andre, sier Henrik Wigers Larsen som er seminarleder.

Han ser særlig fram til å høre de gode erfaringene fra Waszp-VM i Sandefjord og andre gode arrangementer i år under den første av fire fellesseminarer onsdag 13. november.

Allerede 30. oktober starter vi med en kveld med grunnleggende regelkunnskap. Dette foredraget holder Karl Petter Haugen tre ganger i løpet av vinteren, og er perfekt både for skippere, mannskap og funksjonærer. Det blir en praktisk og grundig gjennomgang av regler vi stadig møter i regattaer.

Gjennom vinteren blir det også trenerkurs, dommerkurs, arrangørkurs og tilhørende sertifiseringer. Alle sesjonene er åpne for alle – men for alle som ønsker å bli sertifiserte og følge et helt opplegg, så er det viktig at man registrerer seg i MinIdrett på de aktuelle kursene.

Hele kurskalenderen finnes også her på NSFs nettsider.

Utvikling fra i fjor

Årets vinter blir andre gangen NSF-akademiet gjennomføres. Henrik Wigers Larsen legger vekt på at de tar med seg erfaringene fra i fjor.

– Det ble ganske bra selv om det var første året. Nå skal det forbedres. Vi skal gjøre mer av det vi følte funket bra, og mindre av det som ikke funket, sier han.

Målet i år er også å samle mer av det som kommer fram under seminarene på de nye nettsidene til NSF, så det blir lettere å få tak i informasjonen senere.

– Et universitet uten et bibliotek faller jo litt i fisk, så i år blir det produsert mer innhold til et nettbibliotek. Vi skal prøve å samle alt det gode som er der, sier Henrik.

NSFs nye nettsider lanseres i løpet av vinteren.

Kurs og utdanninger

Vinterens kalender består av to Trener 1-kurs, ett Trener 2-kurs, kurs til regionaldommer, nasjonaldommer, arrangør og assistenttrener.

Alle kurskveldene er åpne for alle, men for å fullføre selve utdanningen må man melde seg på i MinIdrett.

Iens Ludvig Høst, som har vært med på å sette opp planen, trekker fram at man ikke må være supererfaren seiler fra før for å ta disse kursene.

– Vi har i stigende grad jolleforeldre, kjølbåtseilere, mannskap og andre som tar disse kursene. De finner et sted hvor seilmiljøet er meningsfylt selv om de ikke skal seile så mye regatta selv, sier han.

Han legger også vekt på at foreningene må ha nok dommere.

For de aller fleste arrangør- og dommerkurs, innebærer sertifiseringen selve kurskveldene og én praksisregatta. Praksisen kan være på en regatta som klubben arrangerer, eller på vanlige treninger. Man skal veiledes av en erfaren arrangør eller dommer under praksisen.

– Målet må være at alle foreninger har tilstrekkelig mange dommere og arrangører til at de kan være selvhjulpne ved regattaer, sier Iens Ludvig.Iens Ludvig 20191012 102533 MJPKURSLEDER: Iens Ludvig Høst sier vinterens foredrag har noe som passer absolutt alle seilere, foreldre, funksjonærer og andre. Foto: Morten Jensen.