tirsdag, 08 oktober 2019

Fremtidsseilere på Hvasser-samling

Written by
PÅ HVASSER: 62 seilere og 12 trenere plus pluss var på Hvasser for å legge inn en fire dagers treningsøkt i høstferien. PÅ HVASSER: 62 seilere og 12 trenere plus pluss var på Hvasser for å legge inn en fire dagers treningsøkt i høstferien. FOTO: Morten Jensen
– Fordi vi var så mange, fikk vi trent på en måte som ikke er så lett å få til i den enkelte seilers seilforening, sier Peer Moberg. Han hadde ansvaret for Hvasser-samlingen med 62 seilere og 12 trenere.

62 seilere og 12 trenere pluss diverse andre i støtteapparatet til Norges Seilforbund brukte høstferien i år på seiling. Og det er blitt en tradisjon, for «Hvasser-samlingen» er både kjent og legendarisk blant jolleseilere. Fra torsdag 3. til søndag 6. oktober var det samling på Hvasser for alle Laser-klassene, 49er-klassene, 29er og Waszp.

– Dessverre blåste det fra nordøst hele tiden, så vi fikk ikke de kule bølgene fra sør ute ved Færder som mange hadde håpet på og drømt om. Men vi fikk tider med mye vind og dager med lite vind – og tidvis var det ganske så kaldt, så vi fikk prøvd oss i litt av hvert av vær, sier Peer Moberg.

 20191004 160438 MJP
 VIND: Selv om ikke seilerne fikk de kule bølgene fra sør, ble det tøffe nok økter i frisk bris og bare noen få plussgrader i luften. [FOTO: Morten Jensen]

Samlingen på Hvasser er først og fremst for unge seilere, og for å gi dem både kunnskap og inspirasjon, kom det både landslagsseilere og landslagstrenere til Hvasser for å hjelpe til. Helene Næss og Marie Rønningen var der, likeså Line Flem Høst, Hermann Tomasgaard og Anders Pedersen.

– Jeg er veldig takknemlig for at landslagsfolket ville komme og dele sine erfaringer og tips med de andre seilerne. Og en spesiell takk til Line og Herman som var der under hele samlingen som coacher, seilere og inspiratorer. Jeg har fått tilbakemeldinger fra både seilere og trenere at de hadde stor glede av det.

 20191004 151915 MJP
 LANDSLAGSSEILER: Line Flem Høst var på Hvasser og bød på coaching og kunnskap til de unge seilerne – både i følgebåt og ved å seile sammen med dem. [FOTO: Morten Jensen]

Moberg forteller at de la vekt på å trene på elementer det ikke er så lett å trene på i lokalmiljøet til den enkelte seiler – der det gjerne bare er noen få seilere.

– Vi kjørte derfor mange starter med smal startlinje og korte regattaer, sier Moberg.

Spesielt Laser-seilerne var tallrike, og smal linje og kort bane betød mye båthåndtering og tette situasjoner seilerne imellom.

Under samlingen var Per Plantoft fra tau-produsenten og NSFs samarbeidspartner, Liros, på plass, og Peer Moberg forteller at om kveldene lærte seilerne blant annet å spleise moderne tau.

– Innehaveren av Hvasser motell, hvor vi bodde, er våpensmed, og han hadde dessuten lagd en spleisenål til alle seilerne som de fikk med seg.

20191004 142656 MJP 
 TAUVERK: Et tau er ikke lenger bare et tau. Nå er det spesialtau til enhver funksjon om bord i en båt eller jolle. Per Plantoft fra Liros orienterte seilerne om siste nytt. [FOTO: Morten Jensen]

Nøtterøy bakeri, som støtter Helene Næss og Marie Rønningen, vartet opp med mange bakker med skolebrød til seilerne, og Peer Moberg håndterte grill og stod for middagsserveringen: 145 hamburgere og la sagne med salat og brød til 80 personer!

– Er seilerne happy, så er jeg happy. Men jeg må innrømme at det var myyyye jobb, men moro, sier Peer Moberg.

Seilerne hadde også en økt med strandrydding på Hvasser i regi av Thomas Nilsson og Clean Seas der seilerne saumfarte øya fra ende til ende og kom tilbake med sekkevis av søppel.

– Det var skremmende store mengder der ute, og dette er altså en del av Tjøme nasjonalpark, sier Thomas Nilsson.

Media