Først blir det trening og deretter verdenscup-regatta for et samlet norsk landslag. Der møter de nærmere tusen seilere fra hele verden.
52 Trofeo S.A.R. Princesa Sofia arrangeres i år for 52. gang og har i år oppnådd verdenscup-status. Regattaen vil også være viktig for alle lands seilere med OL-ambisjoner, for mange nasjoner, Norge inklusive, har med Mallorca-regattaen på listen over regattaer som teller som uttagning til det kommende verdensmesterskapet i OL-klassene i Haag i august. Der skal de første nasjonsplassene til OL i 2024 deles ut.
I forkant av regattaen vil de norske seilerne være samlet til en ukelang treninsgleir. Med på samlingen stiller NSFs sportssjef, Eirik Verås Larsen og alle landslagstrenerne. Det vil også være med representanter fra Olympiatoppen. Med på laget er også Olav Aleksander Bu som leder NSFs Sport Science-program. Det går ut på å samle inn data, systematisere og optimalisere seilingen og treningen til det norske landslaget.
Lag i syv av ti OL-klasser
Norge stiller lag i syv av de ti OL-klassene. Det største antallet deltar i ILCA 7, der Hermann Tomasgaard (KNS) får følge av landslagsseilerne Theodor Middelthon (Stavanger) og broren Uffe Tomasgaard (Drøbaksund). I tillegg deltar Sverre Langaas-Holt (KNS), Jens J. Kaastad Ørjavik (Bundefjorden) og Christoffer Sørlie (Fredrikstad).
De norske seilerne blir lang fra ensomme ute på regattabanen. ILCA 7-klassen består av intet mindre enn 183 seilere og er den største klassen på Mallorca.
I dameklassen – ILCA 6 – er Line Flem Høst (KNS) enslig norsk seiler. Ute på banen møter hun 110 andre seilere.
Flere norske seilere er det imidlertid i iQFOiL-klassen for damer. Helle Oppedal (Sola) og Mina Mobekk (KNS) deltar fra landslaget, mens Tuva Oppedal (Sola) og Maya Gysler (KNS) supplerer den norske deltakelsen. På Mallorca vil de norske seilerne møte sin kommende trener, ukrainske Olga Maslivets. Hun bor på Mallorca og vil coache lokale seilere under Mallorca-regattaen. Samarbeidet med de norske seilerne starter 1. juni.
I herreklassen i iQFOiL deltar Endre Funnemark (KNS) som eneste norske seiler.
iQFOiL-klassene vokser raskt. I herreklassen deltar det 137 seilere. Damene teller 99 seilere.
Mathias Berthet og Jeppe Nilsen (KNS) er nå det eneste norske laget som satser seriøst i 49er-klassen, og de er på plass på Mallorca. Etter at Jeppe en stund har slitt med sykdom, har de nå kunnet gjennomføre en vintersesong med mye trening. Hva det har resultert i, blir spennende å se i konkurranse med 103 andre lag.
I 49er FX deltar OL-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen (Tønsberg) sammen med Pia Dahl Andersen og Nora Edland (KNS). Helene og Marie har i en årrekke vist at de tilhører verdenstoppen i klassen, mens Pia og Nora gjorde stor fremskritt i 2022-sesongen. Regattaen på Mallorca vil gi en pekepinn om hvor de norske lagene nå står i det internasjonale bildet.
49erFX-klassen teller 60 lag.
Med på Mallorca er også Norges ferskeste tomannsjolle-lag. Det består av Julia Jacobsen og Emil Forslund (KNS), som stiller i 470 Mix. 470-klassen hadde tidligere separate klasser i OL, men under OL i 2024 skal det være en dame og en herre i hver båt.
Julia og Emil har så vidt forsøkt seg i internasjonale regattaer tidligere, men Mallorca-regattaen vil være lagets første og største ilddåp til nå. Der vil de møte 72 andre lag.