Uttakingsregattaene til årets store begivenhet for ungdomsseilere, Youth Worlds i desember, er begynt. Her er en presisering av uttaksreglene.

Tre regattaer ble i vinter satt opp som grunnlag for å ta ut laget til Youth Worlds i klassene ILCA 6, iQFOiL og 29er. Det skal tas ut seilere både i dame- og herreklassene, og for å være ungdom i denne sammenhengen må du være født etter 31. desember i 2004 og ikke senere enn 31. desember 2011.

For ILCA 6-seilerne er uttakingen allerede i gang. Den startet med klassens NM 20. og 21. mai i Tønsberg. For 29er starter kampen om de gjeve plassene kommende helg. Da er det NM i 29er i Fredrikstad.

iQFOiL-seilerne skulle også ha startet sin uttakingsserie kommende helg på Hvasser, men der fikk arrangørene tommelen ned fra havnemyndighetene. Med bakgrunn i Wingfoil-ulykken i Drøbak, vise myndighetene til en regel som sier at dersom det skal arrangeres regattaer i en led, må det søkes om tillatelse tre måneder i forveien. Det hadde ikke arrangørene gjort. Følgelig har de vært nødt til å avlyse regattaen.

Uttaket i IQFOiL-klassen vil derfor bestå av kun to regattaer, begge til høsten:

  • NM i Asker 9. og 10. september
  • Norgescup på Tofte 16. og 17. september

Poeng og strykninger

I det nedenstående er det viktig å forstå begrepene regatta og seilas. En regatta (et arrangement) – for eksempel en norgescup i Soon – består av x antall seilaser.

Uttaket til Youth Worlds skjer på basis av lavpoeng-systemet, og hver enkelt seilas i de regattaene som er definert som tellende, legges sammen til én lang serie. Sammenlagtplasseringene i hvert av disse regattaene har med andre ord ikke noen betydning i uttakssammenheng. Og det er resultatene slik de fremgår av arrangementets resultatliste, som gjelder – selv om resultatlisten inneholder seilere som ikke er aktuelle for uttakingen.

For hver 5. seilas kan dårligste seilas strykes – inntil man har nådd 15 seilaser. Da kan de tre dårligste seilasene strykes. Blir det mer enn 15 seilaser – uansett hvor mange – vil det likevel bare være tre som kan strykes. Det vil ikke være noen vekting av antall deltakere, slik det ble praktisert under fjorårets uttaking til Youth Worlds. Alle seilasene har like stor verdi. Dersom det skulle oppstå poenglikhet, er det bestemmelsene i kappseilingsreglenes appendiks A som avgjør hvem som er best.

Dersom en seiler/et lag ikke starter i en seilas, vil en DNS (Did not start) gi poeng etter det totale antall båter som er med i uttaksserien pluss ett poeng. For eksempel: Deltar det bare fem båter i en av regattaene, så vil en DNS i den regattaen i uttakssammenheng telle 20+1 poeng, og ikke som 5+1 poeng som den vil gjøre i den aktuelle regattaen.

Når det gjelder en DNF (Did not finish), er det antallet i den aktuelle regattaen som er grunnlaget for poengberegningen. Starter det 7 båter i en av de tellende regattaene (arrangementene), gir en DNF 7+1 poeng, det vil si 8 poeng.

En ikke strykbar disk – en DNE – i noen av seilasene, vil også følge med i uttaksregnskapet. Den vil med andre ord ikke kunne bli strøket der heller.

Spesielle regler for iQFOiL

For iQFOiL-seilerne, som har tre forskjellige «grener» de seiler, gjelder litt annerledes strykningsregler. Prinsippet er det samme med at alle seilasene teller sammen i én lang serie, men strykningene gjøres etter hvilket antall seilaser som er blitt gjennomført innen hver gren.

I iQFOiL brukes klassens strykningsregler i qualifying series i internasjonale regattaer.

De er som følger:

  • 1-2 seilaser -> 0 strykninger
  • 3-7 seilaser -> 1 strykning 
  • 8-15 seilaser -> 2 strykninger 
  • 16 seilaser eller mer -> 3 strykninger

Det betyr at dersom det for eksempel er blitt avholdt til sammen 16 slalomseilaser, kan tre av dem strykes. Har det vært 10 course-seilaser, kan to av dem strykes. Maratonseilasene teller dobbelt. Det betyr at i strykningsregnskapet har hver maratonseilas verdien to. Har det for eksempel vært avholdt tre maratonseilaser i løpet av uttakingen, vil det si seks seilaser. Det betyr at plasseringene i en av maratonseilasene kan strykes.

Når alle strykningene er gjort, slås poengene ialle de gjenstående seilasene sammen til én sammenlagtsum. Dersom to seilere har samme poengsum, teller siste innbyrdes oppgjør.

Mix-lag er guttelag i 29er

I 29er-klassen har Youth Worlds åpnet for at mix-lag kan delta i gutteklassen. Det betyr at dersom et mix-lag er bedre enn det beste rene gutteklassen, så vil mix-laget bli tilbudt en plass på det norske Youth Worlds-laget.

Og helt til slutt:

Ved spesielle hendelser i uttaksperioden, kan NSF, ved sportsjefen, avvike fra disse uttakskriteriene i det endelige uttaket. Om NSF velger å avvike fra uttakskriteriene, vil sportssjef Eirik Verås Larsen redegjøre grundig for det, sier Emilie Kathrin Vabø, som vil være leder for det norske laget når de reiser til Youth Worlds i Brasil fra 8. til 16. desember.

Les også: Uttakskriteriene til Youth Worlds er klare