Tre tidligere utvalg i Norges Seilforbund er blitt til det nye «Kompetanseutvalget». I dette utvalget blir alle kurs og all utdanning nå samlet i det nye «NSF-akademiet».
Styret i NSF har besluttet å slå sammen dommer-, arrangør og trener-utvalgene til ett og samme utvalg under navnet Kompetanseutvalget.
– Bakgrunnen for denne sammenslåingen er at alle utvalgene i all hovedsak har utdanning som sin viktigste aktivitet. Det betyr at de har hatt mange felles oppgaver og utfordringer. For eksempel: Det å arrangere og gjennomføre kurs har vært likt for alle utvalgene og pedagogikken er den samme, sier generalsekretær Per Christian Bordal.
Leder for det nye utvalget er Henrik Wigers Larsen.
– Nå vil vi samle alle NSFs utdanningsløp i ett univers, og vi vil gjøre de aller fleste kursene som vi holder, åpne for alle. Er det et tema som man finner interessant, så skal man kunne få delta. Man må ikke gå på et helt arrangørkurs for å lære om sider ved det å arrangere regattaer. Og så vil det være slik at man vil kunne sette sammen kurs og få en formell utdanning som trener, dommer eller arrangør, sier Henrik Wigers Larsen.
Folkeunivers for seilere
– Det skal bli et slags folkeuniversitet innen seiling, og filosofien er at jo flere vi kan engasjere og spre kompetanse til, desto flere vil det være som tar steget videre og utdanner seg.
Tidligere var det hvert av utvalgene som var ansvarlig for å arrangere kurs innenfor sitt område. Nå vil Kompetanseutvalget være tilrettelegger for alle kursene og hente inn de ressursene som må til for å kunne avholde gode kurs.
Og de vil som sagt i stor grad være åpne for alle, og de fleste vil bli holdt digitalt på Teams.
– Vi håper på denne måten på god deltagelse. En effekt av at flere får kjennskap til for eksempel hva det å være dommer går ut på, så vil det forhåpentlig også bidra til at det blir enklere å være en god dommer. Da vil seilerne forstå mer av en dommers virksomhet og dillemmaer, og ikke ty til kritikk og kjeft som reaksjon om en ikke er enig i en avgjørelse med en gang.
Ønsker å få med mange
– Ved å få med og engasjere flere, håper vi at flere også blir med som dommere, trenere og arrangører lenger, sier utvalgsleder Wigers Larsen.
Det aller første seminaret finner sted 25. oktober, og da er det nettopp tankene rundt NSF-akademiet som vil bli luftet og belyst. Deretter kommer det seminarer på løpende bånd med temaer som «Idrettens verdier», «Dømming med et smil», «Valgkomite-arbeid», «Grunnleggende forståelse av kappseilingsreglene», «Sikkerhet under trening og regattaer» og så videre.