– Vi har nedlagt mye bra trening i vinter og er klare til start, sier landslagstrener Thomas Guttormsen. I morgen (tirsdag 5.3) starter VM i 49er FX på Lanzarote.
Der stiller Norge med to sterke lag:
- OL-klare Helene Næss/Marie Rønningen fra Tønsberg Seilforening
- Pia Dahl Andersen/Nora Edland fra Kongelig Norsk Seilforening
– Ambisjonen for begge lag er at de skal gjennomføre sitt beste VM noensinne, sier landslagstrener Guttormsen, som under VM skal følge Helene og Marie, mens Geir Dahl Andersen, faren til Pia, vil være coach for KNS-laget.
Det betyr, om en skal legge statistikk til grunn, at begge de norske lagene har som ambisjon å kjempe om en plass i den avsluttende medaljefinalen for de ti beste lagene, og at Helene og Marie, som er regjerende europamestre, skal være i posisjon til å kunne kjempe om medaljene i den endelige finalen.
Statistikken sier nemlig at Helene og Marie vant VM-sølv i 2021, mens Pia og Nora ble nummer 8 i VM i 2023, som også var deres VM-debut. Helene og Marie stiller til start i sitt 12. VM på Lanzarote, så det skorter ikke på erfaringer hos dem.
Geir, som skal følge Pia og Nora, er tidligere seiler på internasjonalt nivå i klasser som 470, Melges 24 og match racing, og han har dessuten atskillig kompetanse som trener Til daglig er han leder for KNS’ seilsenter Ulabrand på Bygdøy.
Vil gjøre hverandre gode
Da Helene og Marie vant EM i 49erFX, sikret de seg også den norske FX-plassen i de kommende olympiske seilasene i Marseilles i Frankrike senere i år. Fra å være konkurrenter om den plassen, samarbeider nå de to lagene om å gjøre Helene og Marie best mulig forberedt til den oppgaven. Pia og Noras hovedmål er OL om fire år.
– Vi har fått trent mye og godt i vinter, og vi føler oss godt forberedt til VM. Vi har hatt fokus på øke båtfarten, spesielt i mye vind, og de to lagene har i vinter målt mye fart mot hverandre. Og til å hjelpe oss til å få mest mulig ut av slik trening og til å sette opp båtene for maksimal trim, har vi hatt med den britiske eksperten Ian Barker, forteller Thomas Guttormsen.
For å få litt avlastning i arbeidet med de to treningsivrige norske lagene, har Thomas fått hjelp av Jostein Aker i noen perioder, slik at Thomas har kunne få tilbringe litt tid sammen med familien sin.
De siste ukene har lagene tilbrakt på Lanzarote, og der har de virkelig fått kjørt seg.
– Der har vi hatt mer enn nok vind i de siste tre ukene – noen dager i overkant. Det har vel i gjennomsnitt blåst 25 knop og med godt med bølger på toppen av det, er det heftige forhold for FX-seilerne. Så det er blitt en del bading.
De norske lagene har også et treningssamarbeid med Polen, Nederland og Sverige, og med tanke på det å forbedre seg i mye vind, har det svenske laget vært en viktig målestokk. De regnes for å være den raskeste duoen i verden i mye vind.
Sparer det beste utstyret
Selv om det handler om en VM-tittel, stiller ikke Helene og Marie med sitt aller beste utstyr. Det blir spart til OL. Det betyr at de benytter båten de seilte OL med i 2021, mens den nye båten som de vant EM med, blir liggende på land.
– Et VM vil alltid være viktig, men et OL er enda viktigere, sier Thomas.
Kun noen få nasjoner, som Norge, har allerede tatt ut sine OL-seilere. For svært mange nasjoner vil det kommende verdensmesterskapet være den siste og avgjørende OL-kvalifiseringen, noe den norske landslagstreneren mener vil gjøre mesterskapet til det tøffeste og hardeste noensinne.
– Det kommer til å bli kjempetøft og helt åpent. Det er minst ti nasjoner som har seilere som er i stand til å vinne gullet.
Thomas ramser opp noen av de tøffeste utfordrerne til de norske seilerne:
– Sverige, Spania, Nederland, Polen, England, USA, Finland, Belgia, Italia, Tyskland…
Et av lagene som mangler i oppramsingen, er Brasil, som har vunnet de to siste OL-gullene. Martine Grael og Kahena Kunze ble kun nummer 25 i EM-et Helene og Marie vant, og nummer 12 i siste VM.
– Jeg tror de har sovet litt i timen med tanke på utviklingen som har skjedd i klassen. Jentene er for eksempel blitt større og sterkere enn hva de for eksempel var i OL i Tokyo. Men for all del Martine og Kahena er gode og vil alltid måttes regne med. Spesielt om det blir varierende forhold.
Finsk super-meteorolog
Mye tyder på at VM-seilasene på Lanzarote vil få en del vind, selv om vinden har vist en løyende tendens og kanskje ikke vil ha samme kraft som den har hatt i de siste ukene. Til å hjelpe seg til å tolke værvarslene og utnytte dem ute på banen, har de norske lagene hjelp av den finske meteorologen Martin Gahmberg. Hans hjelp er en del av det norsk/finske samarbeidet som er etablert på landslagsnivå.
– Han er utvilsomt den beste meteorologen jeg har samarbeidet med noen gang. Martin vil sitte i Finland under VM, men vi vil ha briefinger med ham på nettet hver dag.
Thomas håper de norske lagene vil få en god VM-opplevelse, slik at de kan ta med seg en god porsjon selvtillit i de videre forberedelsene mot OL.
51 lag fra 25 nasjoner
51 lag fra 25 nasjoner stiller til start i VM-seilasene. Mesterskapet innledes med tre dager med kvalifiseringsseilaser. Deretter blir seilerne delt inn i et gull- og et sølv-felt som skal seile mot hverandre i to dager. På den siste finaledagen vil så gullfeltet seile én seilas, hvoretter de ti beste vil bli plukket ut til å seile den dobbelttellende medaljefinalen. Sølvfeltet vil seile to seilaser den siste dagen – som er 10. mars.
På Lanzarote vil det også være VM for herrenes 49er-klasse samt for katamaran-klassen Nacra 17. De norske OL-kandidatene i 49er, Mathias Berthet og Jeppe Nilsen, har valgt å ikke stille til start i VM, men ser i stedet frem mot de kommende regattaene på Mallorca og i Hyères i Frankrike i april. Hyères-regattaen vil være siste sjanse til å nasjonskvalifisere Norge for en plass i OL i denne klassen.
I Nacra 17 har Norge ingen aktive seilere.