Verdenscup-regattaen i Hyères blir den viktigste før OL. For de OL-klare seilerne blir det en verdifull formtest, for Endre Funnemark, Julia Jacobsen og Emil Forslund blir det vinn eller forsvinn.
Den tradisjonelle postpåske-regattaen i Hyères i Frankrike har i år også fått tilnavnet «Last chance regatta», og i det ligger det at de aller siste nasjonsplassene til det kommende OL-et i Frankrike, skal deles ut når regattaen er avsluttet.
Norge er fortsatt ikke nasjonskvalifisert i iQFOiL-klassen for herrer og i 470 Mix. Det betyr at for Endre Funnemark og mix-laget Julia Jacobsen/Emil Forslund blir dette siste sjansen til å få drømmen oppfylt – i denne omgang.
Med kniven på strupen
Endre deltok i OL også i 2021, og han var en av de aller fleste som den gangen ble tatt ut. Så han kjenner til det å ha kniven på strupen. De siste månedene har han forberedt seg grundig sammen med Nederlands olympiske seilbrett-mester Kiran Badloe. Nederlenderen har fungert som treneren hans, og de valgte å prioritere trening og terping på detaljer fremfor å seile verdenscup-regattaen på Mallorca. Det er med andre ord svært uvisst hvor på prestasjonsstigen Endre for øyeblikket befinner seg.
I Hyères får Endre med seg en spansk trener, som han kjenner godt til, ettersom Kiran ikke har anledning til å bli med ham.
For Julia og Emil vil en plass i årets OL bli en ren bonus og en erfaring å ta med seg videre på veien. De har OL i 2028 som sitt langsiktige mål, men de er selvfølgelig sultne på allerede i år å kunne vise hvor gode de er blitt. 470-klassen er preget av mange, erfarne og rutinerte seilere; den norske duoen er derimot blant de yngste 470-seilerne, men har vist oppsiktsvekkende god fremgang.
Delt i to grupper
I regattaen i Hyères er alle klassene delt i to. I den ene gruppen seiler alle nasjonene som allerede er OL-kvalifiserte. I den andre seiler nasjonene som kjemper om de gjenværende nasjonsplassene. For Endre Funnemarks del betyr det at han må bli nummer fem (nasjonsmessig) eller bedre i sin gruppe for å nasjonskvalifisere Norge i klassen, mens det i 470-klassen skal deles ut fire plasser.
De øvrige norske seilerne i Hyères seiler i gruppen for OL-kvalifiserte land. Det gjelder også alle seilerne fra et land som ikke skal eller vil komme til å bli uttatt til OL.
I ILCA 7 stiller Hermann Tomasgaard, Theodor Middelthon og Christoffer Sørlie for Norge – alle i den nasjonskvalifiserte gruppen som utvilsomt også blir den hardeste av de to. For OL-klare Hermann betyr regattaen en viktig test på formen, og om han har klart å tette hullene som resulterte i litt ujevne resultater i verdenscup-regattaen på Mallorca.
Line Flem Høst er som vanlig enslig norsk ILCA 6-svale i internasjonale regattaer, mens Helene Næss/Marie Rønningen denne gangen ikke får følge av sparringpartnerne Pia Dahl Andersen/Nora Edland i 49erFX. De har valgt å bli hjemme denne gangen.
Mina Mobekk får imidlertid følge av sine norske lagvenninner, Tuva Oppedal, Maya Gysler og Oda Sverre, i iQFOiL for damer.
Seilerne har medaljesjanser i OL
I går var det 100 dager til OL i Paris åpner, og i den anledning rangerte VG de norske utøvernes medaljesjanser. Avisen ga seilerne terningkast fire i vurderingen av hvor gode medaljesjansene deres er, og alle de til nå OL-klare seilerne ble nevnt som medaljekandidater.
Og tiktig nok, det er lenge siden norske seilere har vist så høy kvalitet – også over tid. Mina Mobekk og Helene/Marie er regjerende europmestre i sine klasser og viste glitrende form på Mallorca ved å bli nummer en og to i sine klasser. Hermann kan vise til VM-sølv i år. Line var lenge med i medaljekampen i sitt VM i januar, men endte rett utenfor på en 5. plass.
Regattaen i Hyères starter søndag 21. april med seilaser for iQFOiL-klassene. De øvrige klassene starter mandag. Det hele avsluttes lørdag 27. april – og da vil det være klart om Norge har vunnet ytterligere flere nasjonsplasser i OL.