«Road to Marseilles»: Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard deltar i Kieler Woche der de etter to dager med seiling ligger på 6. og 2. plass.

Mens Hermann Tomasgaard reiste fra Drøbak til Kiel etter å ha vært hjemme i Norge og trent de siste ukene, kom Line Flem Høst fra Marseilles via et kort, kort Norge-opphold. Treningsoppholdet i Marseilles ble avsluttet med regattaer før kuren ble satt mot Norge og så Kiel.

– Regattaene foregikk i lett fralandsvind. Fjellene bak Marseilles er høye og vinden blir ustabil på OL-banene, så det er viktig å ha hodet ute av båten, forteller Lines trener, Lars Loennechen, som gir en liten leksjon i hva som er viktig å tenke på under slike forhold:

– Man må seile mot trykk som kommer, og så seile i det slik at veien til neste trykk blir så kort som mulig. Trykk som man ser et stykke unna, er ofte borte innen man kommer dit. Derfor er det viktig å ta avgjørelser på grunnlag av hvor langt unna man ser trykk som kommer – eller trykk som er stasjonert.

Det klarte åpenbart Line, for hun vant den siste seilasen før avreise nordover. En reise som for øvrig ikke gikk helt problemfritt. Lufthansa rotet vekk bagasjen, som først kom frem dagen etter at trener Lars og Line kom hjem. Før avreise til Kiel er Woche rakk Line to dager med fysisk trening.Line vant treningVANT: Line runder først og vant den siste treningsseilasen i Marseilles før hun dro til Kiel. FOTO: Lars Loennechen.

Og i Kiel gikk det heller ikke veien med en gang. Første seilas endte med tjuvstart etter black flag-regelen. Altså disk om man er over linjen det siste minuttet før start. Deretter fulgte Line opp med 8., 13., 6. og 12. plass, og med det er hun nummer seks sammenlagt etter to dager. Veien opp til bronseplass er relativt kort – kun syv poeng – og med 40 båter i feltet kan mye ennå skje.

Hermann har så langt i Kiel vist at formen er solid. 2-5-9-22-2 er hans plasseringer så langt, noe som gir ham en 2. plass sammenlagt. Med seg til Kiel har Hermann landslagsseiler og sparringspartner Christoffer Sørlie, som ligger på 38. plass. Begge er dermed klare for å fortsette videre i gullefeltet.

Godt i rute og god stemning 

Mens Line og Hermann er i Kiel, er Helene Næss og Marie Rønningen fortsatt i Marseilles.

– Vi har fortsatt det samme fokuset som forrige uke. Vi jobber med analyser av de forskjellige banene vi skal benytte under OL, og vi trener med treningsgruppen vår. Den består av seilere fra Sverige, Nederland og Polen, og vi møter de andre nasjonene innimellom for å konkurrere, forteller trener Thomas Guttormsen.

– Vi får stadig svar på at det går rett vei og at Helene og Marie er i rute. Båten går fort, det tas gode avgjørelser rundt regattabanen og stemningen er derfor god i laget, rapporterer han.

Helgen som var avsluttet de samlingen med en tre dagers regatta for 21 49er FX-er der de fleste av dem var kommende OL-deltakere. Den foregikk under friske forhold så langt. Den siste seilasen går i dag.Helene og Marie i bølgedalMYE VIND: Helene Næss og Marie Rønningen har fått mye verdifull trening i mye vind i det siste. FOTO: YCPR Marseilles

– Regattaene har gått bra så langt. Vi har hatt to dager med Mistral-vind fra 15 til 27 knop. Farten til Helene og Marie har vært god, og startene er bedre enn før. Det er slitne jenter som seiler der ute nå etter 15 intense dager på sjøen, men i dag skal de likevel forsøke å angripe i dagens seilas og seile for medalje, sier Thomas.

I morgen (tirsdag) går ferden mot Norge, der Helene og Marie skal bygge seg opp før den aller siste treningssamlingen i Marseilles før OL starter om en drøy måned.

Og mens Helene og Marie har trent i Marseilles, har Pia Dahl Andersen og Nora Edland vist at Norge har nok et FX-lag helt i verdenstoppen. Etter to dager ligger de på 3. plass i Kieler Woche.

Rydder bort uromomenter 

Mina Mobekk har også vært den siste uken i Marseilles, der hun også har trent sammen med Tuva Oppedal og hennes trener, Olga Maslivets. Sportssjef Eirik Verås Larsen har også tilbrakt den siste uken i Marseilles, der han og trenerne har opprettet basen de norske seilerne skal ha under OL. Den består av to containere. Den ene er en utstyrscontainer, mens den andre er en isolert container med air condition som laget deler med Finland. I den kan seilerne slappe av og kjøle seg ned, samtidig som ledelse og trenere har sitt kontor der.

– Begge containerne er satt opp og funker meget bra, sier Eirik.OL containerPÅ PLASS: Den norske utstyrscontaineren er på plass i OL-byen. FOTO: Eirik Verås Larsen

Han har også jobbet mye med praktiske utfordringer der ikke mnst hans egen OL-erfaring kommer til god nytte. Et OL er et helt annet arrangement enn enhver annen regatta eller mesterskap. I OL er regler og opplegget rundt sikkerhet svært strengt, noe som igjen fører til liten fleksibilitet, men firkantethet – og lgjerne lange ventetider.

– Det er for eksempler regler for når og hvordan RIB-er skal komme ut og inn av et område, hvor man kan bevege seg, når trenerne kan dra utpå og hva man kan foreta seg. Jeg har forsøkt å få best mulig klarhet i alle slike forordninger som jeg igjen kan forberede seilerne på, slik at ikke irriterende momenter som de ikke er vant med, skal stjele oppmerksomhet og energi. Men at de er hundre prosent klare og på hugget fra første seilas av, forteller sportssjefen.

Det handler også å få klarhet i regler som gjelder hva slags utstyr som seilerne kan benytte under OL, for eksempel om Garmin-klokkene som de norske seilerne er blitt flittige brukere av, kan benyttes under seilasene. De bruker de blant annet til å måle strømmen.

– Dette er et litt uavklart tema, og det forsøker jeg nå å få klarhet i.

De franske arrangørene legger opp til at de olympiske seilasene skal bli publikumsvennlige, og det er ventet inntil 12 000 tilskuere inne på regattaområdet under hver regattadag. Det betyr at to av banene ligger tett på land, og på grunn av TV-sendinger er det også satt opp en plan for når seilasene er tenkt å starte.Helene og marie tett påTETT PÅ: Mange av OL-seilasene vil foregå tett på land, og hver dag vil ventelig 12 000 tilskuere se på dem fra land. FOTO: YCPR Marseilles

– Det kommer til å bli ypperlig å følge seilasene fra land, og det vil nok også bli slik at TV-sendinger vil trumfe ideelle forhold for seilerne. De to banene nærmest land vil nok bli benyttet mest mulig. Det ser ut til at ingen seilaser vil starte før kl 12, og arrangørene har uttalt at så lenge de har seks seilaser i boks, vil man ikke benytte reservedager for å avvike fra det oppsatte programmet, men gå direkte til medaljefinalene. Det betyr at de norske seilerne må være på hugget fra første seilas av, for om det blir så få seilaser, vil det ikke være rom for å ha noen blundere om man skal hevde seg i toppen og seile om medaljer, sier Eirik.

I dag er det 36 døgn igjen til OLs første start, oga av de norske seilerne er det Mina, Helene og  Marie som skal først i ilden. Først når de er ferdige, starter Hermann og Line sine seilaser.