Jolle- og brettseilere i hele Norge har lagt bak seg en aktiv 2024-sesong med mye vind, lite vind, store og små endringer. Vi har bedt klasseklubbene oppsummere året.

Alle klassene takker både deltakere og arrangører for vel gjennomførte arrangementer.

Kommende generasjonsskifte i 29’er

Enkelte lag i 29er-klassen startet sesongen tidlig med EuroCup og trening i Barcelona i vinterferien og fortsatte på Gardasjøen og EuroCup i Slovenia i påsken før sesongstart i Norge.

Vårens to første NCer var i Horten og Moss, og 9er-klubben arrangerte flere treningssamlinger gjennom hele året. Flere deltok også på EuroCuper i Gøteborg og Århus, samt i Kieler Woche på begynnelsen av sommeren. I sommer var norske båter representert både under EM i Gdyna, VM i Århus og Youth Worlds på Gardasjøen. Høstens NC var i Bærum, og NM hos KNS.

Storm Kopperud (Moss) og Philip Forslund (Nesodden) tok både NM-tittelen, og vant NC-serien.

29er-klassen i Norge står nå ovenfor et lite generasjonsskifte der fler av de eldre og etablerte båtene trapper ned når de nå nærmer seg avslutning på VGS og studier eller militæret.  Det er samtidig gøy å se at det er fler team på vei inn – seilere som kommer både fra Optimist og Feva-klassen.

– Det er gledelig å se at det er aktivitet flere steder i landet enn bare i Indre Oslofjord. Nesten sesong blir det forhåpentligvis enda flere båter i Vestfold, og det er flott å se tre 29ere på Vestland Cup der det var tilrettelagt med en dag trening og en dag regatta, sier Christian Myhre, leder i 9er Norge.

Mye venting for optimistene

Årets optimistsesong har vært preget av mye venting gjennom fire NCer og NM. De tre første NCene i Horten, Stavanger og Moss ga mye sol og strålende vær, men lite vind. Når det først var litt vind, var den ofte skiftende og ustabil.

NM i Fredrikstad ga derimot igjen med renter. Seilerne måtte vente på land – fordi det blåste for mye! Arrangørene gjorde en god jobb og flyttet banen innaskjærs. Seilerne fikk likevel bryne seg på vind opp mot 12 m/s. Siste dagen blåste det mindre, men tilgjengjeld var det masse strøm på Hankøbanen.

Siste NC i Bundefjorden ga igjen mer venting på vind. Tilsammen fikk optimistseilerne fullført 21 race. Nicolau Gjerpen-Huser (KNS) og Vita Storm Oehme (Åsane) vant U15-klassene for gutter og jenter, mens i U12 var det Nhoa Mæland (Ran) og Sophia Hopstock Rausch (Arendal) som tok seirene. Norgesmestre ble Marcus Murstad Mordt (KNS) og Vita Storm Oehme.

Optimist NC1 2024 HortenVENTING: Optimist-sesongen startet med venting i Horten, og kom til å by på mer venting utover sesongen.

Under NM var det også mange unge seilere, med 30 deltakere i Coming Stars og 31 i U10.

– Det var gledelig å se! Arrangøren stilte med både voksne, erfarne trenere og yngre krefter med fersk optimisterfaring. Det viste seg å være en god kombinasjon, sier Marte Wang-Hansen i Norsk optimistjolleklubb.

LagCupen i Tønsberg var det Åsande som vant. Nesodden var yngste lag, og Tønsberg stilte beste mixlag. Det var veldig god heiing fra de yngre seilerne til sine favoritter i finalene, og LagCupen ble et godt og publikumsvennlig arrangement.

RS Feva med første ligaformat for joller

RS Feva-klassen har opplevd et stort løft i løpet av seilåret med flere deltakere, nye seilere og et merkbart sportslig løft på regattabanen. Klassen har et imponerende sosialt miljø og det er god stemning blant seilerne. Mange har funnet nye seilvenner på tvers av foreninger.

Det ble arrangert to NCer: Moss og Bærum. Ni båter deltok på pinseleir i Tønsberg, og for tredje gang på rad ble det satt deltakerrekord under NM med hele 34 deltakende båter. Lars Midtvik Thorstensen (Sandefjord) og Erwin August Wang-Reissig (Tønsberg) vant gutteklassen, mens Pia Hessen (Ålesunds) og Sophie Myhre (KNS) vant i jenteklassen.

Den største nyheten for klassen var årets lansering av RS Feva Sprint Norway, jolleseiling i ligaformat. Arrangerende myndighet stiller med inntil 8 RS Feva båter og opptil 24 deltagende lag, som stiller med seiltøy, sovepose og godt humør! Sprinten seiles i flights med tre korte races per flight. Seilere bytter båt og konkurrerer mot forskjellige lag i løpet av helgen. Seilingen foregår rett foran brygga og alle lagene på land kan følge direkte med på alt som skjer på vannet. Trener og coaching på brygga, direktedømming og gratis fellesovernatting med måltider setter rammene for sprintkonseptet.

DSC 3721PUBLIKUMSVENNLIG: Årets NM i RS Feva fant sted i flotte omgivelser, og var lett å følge fra land i Oslo Sentrum. Foto: Hans Erik Lindbom

Sprintene ble arrangert av Larvik og Gjøvik, med 15-18 lag som deltok. Tilbakemeldingene fra seilerne var gode. En forteller: «Det er var utrolig moro med korte og spennende races på sjøen og veldig gøy med nye seilvenner, god stemning og prat på brygga».

Neste år utvides sprintkonseptet til fire stevner, og man sikter på å delta i den nystartede skandinaviske sprintfestivalen i juli som arrangeres for første gang i Sverige.

IQFoil håper på tilbud i flere seilforeninger

IQFoil-klassen har hatt omtrent 30 aktive seilere i år, men det er kun KNS som har treningstilbud til foilerne. Klassen håper at flere foreninger vil etablere tilbud, og mener det er avgjørende for at klassen kan vokse.

– I dag er vi klart størst i Norden når man ser på deltakelse i internasjonale regattaer, men det er usikkert om dette vil fortsette, sier Geir Mjoen i Norsk brettseilerklubb.

Årets Norgescuper var i Moss og Horten, med god deltakelse. Noen deltok i nordisk mesterskap i Århus, og andre i junior-EM i Frankrike. Internasjonalt har Mina Mobekk hevdet seg bra med 11. plass i OL. Maya Gysler og Tyva Oppedal tok henholdsvis 2. og 3. plass i U23-VM.

Mange starter for ILCA-seilerne

Sesongen for ILCA-seilerne startet i Horten og Stavanger, og fortsatte i Moss og Bærum utover høsten.

Til sammen fikk de gjennomført hele 44 seilaser i løpet av serien. ILCA 4 og 6-klassene er store med 33 og 39 seilere hver, mens ILCA 7-klassen har hatt fire deltakere i NC-serien i år.

Hanne Marte Tvete vant ILCA 4-serien, mens Askel Neshagen vant i ILCA 6. Sven Arne Knudsen vant ILCA 7.