Med hele 176 seilere fordelt på 43 lag på deltakerlisten favner Mesternes Mesterskap mye spennende og mange morsomme fun facts.

Først av alt: 43 lag – det er deltakerrekord. Den gamle rekorden ble satt i 2023 med 42 lag. Hvert av lagene  består av fire seilere, men fire lag stiller med fem seilere. Å ha fem seilere kan lag som har fem juniorer (19 år eller yngre). Men, består et lag av fire juniorer som er 15 år eller yngre, kan de ha med en senior i tillegg. Dessuten kan rene damelag stille med fem seilere.

I tillegg – og det er nytt i år – kan et lag som har vunnet NM i en klasse der det er fem eller flere om bord, stille med fem eller flere seilere, men de må rullere på å seile. De kan være maksimum fire om bord i hver seilas. Femtemann må stå på land å se på. Det var årets IOD-lag som frembrakte den regelen; de fem om bord hadde ikke lyst til å utelate en fra vinnerlaget i NM til laget som skulle få seile i Mesternes Mesterskap.

Av de fire lagene som har fem på laget er ett av dem et rent juniorlag, nemlig laget som kommer fra 29er-NM. To lag består av juniorer + én senior (Optimist gutter og RS Feva gutter/mix).

I alt deltar det ni juniorlag som konkurrerer om en egen juniorpremie. Fire av dem er rene juniorlag – alle på laget er under 19 år. De fem andre juniorlagene har med én voksen på laget. Reglene sier at minst 3/4 av laget må bestå av juniorer for å kunne seile om juniorprisen.

Det er imidlertid atskillig flere juniorer spredt rundt om på de andre lagene også, og i alt er det med 47 juniorseilere i Mesternes Mesterskap i år. Det er en prosentandel på nesten 27.

Så mange damer er det ikke i MM. De er 35 i tallet og utgjør dermed en femtedel av deltakerantallet. MJW9259ETT DAMELAG: I 2023 deltok fire rene damelag i MM. I år er det kun ett. FOTO: Morten Jensen

Fra 13 til 73 år

Gjennomsnittsalderen på samtlige deltakere er 34 år.  De yngste deltakerne er 13 år og kommer naturlig nok fra Optimist-klassen. I tillegg er det med syv 14-åringer blant de aller yngste deltakerne.

Og i den andre enden av skalaen: Eldstemann i årets utgave av Mesternes Mesterskap er 73 år. Han får følge av en 70-åring som den nest eldste, mens det bak disse nestorene er et lite sprang ned til de to på 63 år som følger videre i denne rangeringen.

Blant damene er en 54-åring eldst, mens den yngste er 14 år.

Det ligger i navnet at det laget med høyest gjennomsnittsalder kommer fra Snipe Master-NM. De fire karene som seiler på det laget, har en gjennomsnittsalder på 57,25 år. IOD-laget er nest eldst med 56,2 år i alderssnitt, mens de neste lagene på listen blant de eldste er ILCA Master (56 år), Melges 24 (55,25 år) og Shorthanded-laget med et snitt på 54,24 år.

16 år er gjennomsnittsalderen til laget fra NM for Optimist jenter. De er de yngste. Guttelaget fra ILCA 6-klassen er nest yngst med sine 16,75 år, mens 29er-seilerne er 17,4 år i gjennomsnitt. iQFOiL-laget er 18,25 år i snitt, mens jentelaget fra ILCA 6-klassen er 19 år. 

KNS-seilere i fleng

De 176 seilerne i Mesternes Mesterskap kommer fra 27 forskjellige foreninger. KNS er – ikke overraskende – klart størst med sine 54 seilere. Det betyr at nesten en tredel av deltakerne kommer fra landets største forening. For å være helt nøyaktig: 30,7 prosent. MJW9912I FLERTALL: KNS-seilerne er i et imponerende felrtall i Mesternes Mesterskap. FOTO: Morten Jensen

Deretter kommer en klynge på tre foreninger. Tønsberg har 18 seilere, Fredrikstad 16 og Moss 15.

Så blir det nok et sprang til Ålesund med åtte seilere. Deretter følger Åsgårdstrand og Risør med seks, mens Larvik, Oslo og Asker har fem seilere representert i MM.

23 lag er med i MM i kraft av å være norgesmestre. Åtte lag har vunnet sølv i NM, og de har fått plassen fordi norgesmestrene ikke har kunnet stille. Bronselag fra NM er det to av.

Såkalte «wild card» er delt ut til ti lag. De er gått til lag som har vunnet VM eller EM i en klasse. OL-medaljør Line Flem Høst har har i tillegg gjort seg fortjent til et wild card og det har også Hermann Tomasgaard fått for sitt VM-sølv i ILCA 7 og gode OL-innsats. I tillegg har landslaget i seiling fått en plass på deltakerlisten.

De store nasjonale heltene

To seilere har vært med på å vinne Mesternes Mesterskap tre ganger – i 2009, 2018 og 2022. Det er Kristoffer Spone og Christen Horn Johannessen som står for den bragden som ingen andre hittil kan matche. 

De to er også de to seilerne i landet som har vunnet flest NM-medaljer. Kristoffer – Koffer blant seilere – vant i sommer sin 60. NM-medalje, og føyer man til metallet Christen har vunnet, vil nok samlingen totalt til de to passere hundre i antall!20181013 152448 MJP 2MESTVINNENDE: Denne kvartetten er de mestvinnende i Mesternes Mesterskap: Fra venstre Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Sigurd og Børre Hekk Paulsen. De stiller i år igjen, men i år er de blant de eldste lagene.FOTO: Morten Jensen

Koffer har vunnet NM-medaljer i hele 17 ulike klasser,  og til å vinne alle disse medaljene, har han seilt sammen med 45 forskjellige seilere!

Åtte seilere har vunnet Mesternes Mesterskap to ganger, og det er:

  • Børre Hekk Paulsen (2018 og 2022)
  • Sigurd Hekk Paulsen (2018 og 2022)
  • Petrus Eide (2009 og 2021)
  • Bjørn Mørland Pedersen (2012 og 2014)
  • Vidar Hansson (2010 og 2013)
  • Terje Wang (2010 og 2011)
  • Svein Sørensen (2010 og 2011)
  • Erik Folkeson (2010 og 2011)

De tre siste på listen er de eneste tre som har klart mesterstykket å vinne Mesternes Mesterskap to år på rad. 

Det å forsvare tittelen har med andre ord vist seg som nesten en umulig oppgave, så dersom årets forsvarere, Anders Klippenberg, Morten Røisland, Espen Tønnesson og Andreas Myhrvold klarer det, vil de føye seg inn i et celebert selskap.MJM 202310140002 2FORSVARE SEIEREN? Klarer dette laget å vise alle konkurrentene hekken en gang til? FOTO: Morten Jensen