Vinteren er ikke lavsesong for norsk seiling: Det er nå vi utdanner nye trenere, funksjonærer og fyller på med ny kunnskap og motivasjon for alle seilere. Se oversikten over vinterens kurs og seminarer her. Alt er gratis og stort sett digitalt på Teams.

Nå er tiden inne for at både unge, gamle, erfarne og ferske seilere får påfyll og muligheten til å sertifisere seg som trener, dommer eller arrangør.

I vinter byr vi på fire fellessamlinger med spennende temaer for alle seilere. Det handler om gode historier fra 2024, erfaringer og tips til klubbene for rekruttering og drift, sikkerhet og dømming i regattaer.

Les detaljer om alle kurs nedover i artikkelen, med lenker til påmelding og mer informasjon. Klikk her for å se hele kurskalenderen.

Tre ganger i løpet av vinteren kommer Karl Petter Haugen til å holde et foredrag om kappseilingsreglene og gi en innføring i grunnleggende regelforståelse. Dette er et godt oppfriskningskurs for erfarne seilere, men også perfekt for foreldre som vil lære mer, mannskap som vil forstå vikepliktsituasjoner og alle andre som ønsker å lære de mest nyttige reglene i seiling.

De mest omfattende kursene er for sertifisering av nye trenere, dommere og arrangører.

Noe for alle

Omtrent alle kurs og seminarer er gratis og åpne for alle som vil ha med seg mye eller bare en liten smakebit. Logg inn på Teams og lytt stille hvis du foretrekker det, eller delta aktivt.

Trener-, dommer- og arrangørkurs koster penger, og betales ofte av seilforeningen din. Her må du melde deg på for å få formell sertifisering. Disse kursene har også en del obligatorisk undervisning.

Fellesseminarer, regelkurs og annet håper vi så mange som mulig blir med på. Seilforeninger kan gjerne arrangere sine egne kvelder rundt dette og følge seminarene på storskjerm. Det kan legge opp til gode diskusjoner og et hyggelig sosialt opplegg.

Trenerkurs

Trenerne er noen av de viktigste personene i norsk seiling. De støtter barn og unge som sitter i en båt for første gang, og toppidrettsutøverne som trener på detaljer.

Denne vinteren blir det tre trenerkurs: Barneidrettstrener, Trener 1 og Trener 2.

Barneidrettstreneren er et kurs for 14-16-åringer som jobber i egen klubb, for eksempel på sommerleir, uten at de har eget ansvar for planlegging. Tidligere assistenttrener.

Trener 1 er et kurs alle ungdom bør ta. Da får man muligheten til å jobbe i egen klubb og trene seilere på alle nivå opp i Norge. Man lærer om planlegging, koordinering, pedagogikk og mange gode tips som trener.

Trener 2 er for deg som vil trene seilere på et høyere nivå, på store samlinger eller gjøre en råbra jobb med seilerne i din egen klubb. Dette er en mer omfattende utdanning om fysisk og mental treningslære, treningsfilosofi og skadeforebygging. Med Trener 2 kan man trene utøvere på internasjonalt nivå, og man blir samtidig sertifisert dommer og arrangør.

Hvasser23 2 Frode Jørstad Line Flem HøstVIKTIGE: Trenerne er noen av de viktigste støttespillerne til seilere. Frode Jørstad (t.v.) leder årets vårsamling som blir praksisgjennomføring for Trener 2-kandidatene. Her med Line Flem Høst under en samling på Hvasser. Foto: Morten Jensen

Dommer og arrangørkurs

I år oppfordrer vi særlig folk til å melde seg på dommerkurs! Fokuset kommer til å ligge på at dommerne skal bidra til morsomme og hyggelige arrangementer for seilerne. Dette er ikke bare en rolle for å straffe seilere som gjør noe galt, men skal gi tempo, engasjement og adrenalin inn i regattaene. For barn og unge gjør dommerne en avgjørende jobb rundt opplæring og holdninger på sjøen.

– Det er enormt viktig at foreningene sender folk på disse dommerkursene og selv tar ansvar for å bygge opp den kompetansen de trenger. Målet må være at alle foreninger har tilstrekkelig mange dommere til at de kan være selvhjulpne, sier Iens Ludvig Høst som har vært med på å utforme vinterens NSF-akademi.

Både arrangør- og dommerkurset er midt i blinken for foreldre, seilere og andre som vil engasjere seg i seilsporten på en enkel måte. Man får god veiledning og er alltid flere sammen om oppgavene.

I år har vi både regionaldommerkurs og nasjonaldommerkurs

Fellesseminarer

Vinterens fire seminarkvelder med felles tema for alle blir høydepunkt som alle bør få med seg.

Seminar 1 (13. november): De gode historiene fra 2024. Vi skal innom flere gode erfaringer og regattaer i året som har godt. Sandefjord arrangerte et veldig vellykket VM i Waszp, som samlet hele foreningen og løftet den til nye høyder. Hvordan gjorde de det?

Seminar 2 (15. januar): Skape engasjement og begeistring. Noen regattaer i år har vært særlig gode for publikum. Hvordan sørger man for at folk åpner øynene for regattaer og seilarrangement?

Seminar 3 (12. februar): Dømming. Direktedømming ble innført i 2024, og har vært mye diskutert. Hvordan har det funka bra, og hva har vært utfordrende? Vi diskuterer hvordan dommerne kan bidra til sunne og spennende arrangement, og hvordan seilerne kan være trygg på likebehandling på vannet.

Seminar 4 (19. mars): Sikkerhet. Seiling er risikosport, men vi har heldigvis relativt få farlige situasjoner. Hvordan sørger vi for sikkerheten? Vi deler gode erfaringer og tips om planlegging og forberedelser fra folk som har viet sitt profesjonelle liv til dette. Viktig seminar for alle seilforeninger som skal arrangere regatta i 2025.

Meningsfylte kurs

Iens Ludvig Høst har vært med på å utforme vinterens kurs. Han legger vekt på at det virkelig er noe for alle her, og at alle bør ha som mål å få med seg minst ett opplegg gjennom vinteren.

– For å være en del av seilmiljøet er det veldig sterkt anbefalt å ta et kompetansekurs, sier han, og får støtte av Henrik Wigers Larsen.

– Dette blir veldig bra. Det er viktig å huske at fjoråret var sesong én. Nå skal det forbedres og gjøre mer av det vi følte vi fikk til, sier Henrik som leder kompetanseutvalget.

20181013 100955 MJPDØMMING MED ET SMIL: Sånn skal det være! Dommerkursene handler mye om dommernes rolle på vannet og hvordan de kan bidra til engasjerende regattaer. Foto: Morten Jensen