Dommere skal bidra til korrekte, spennende og givende seilaser for alle på vannet. Nå starter vinterens dommerkurs.
Påmelding til regionaldommerkurs her.
Kurset går over fem kvelder: 4., 5., 11., 12. og 18. november på Teams. Hver dag kl. 18-22.
På kurset lærer man om regler for når båter møtes, direktedømming, ulovlig framdrift (gult flagg) og protester og høringer. Dette kurset dekker altså alt som før var jurydommer, banedommer og direktedommer.
Kurset krever påmelding for å få formell sertifisering av NSF, og for å fungere som dommer på regattaer.
Dommerkurs passer for flere enn man tror
Du trenger ikke være rågod seiler eller regelekspert før du melder deg på dommerkurs. Det slår Iens Ludvig Høst som har organisert årets NSF-akademi fast.
– Det er ikke nødvendig å ha egen seilerfaring, men kan være en fordel. Vi tror ikke at dommerne er ferdigutdannet når de er ferdige med kurset. Praksisen som kommer etterpå er det viktige.
Praksisen gjennomfører man på en passende regatta, for eksempel klubbregatta, lokal cup eller norgescup. Da er man alltid med en veileder, og blir enige om avgjørelsene. Veilederen er også en helt vanlig dommer, men som har minst fem regattaer bak seg. På større regattaer som NM, kreves kurset som nasjonaldommer.
Kurs + praksis = sertifisert
Dommerutdanningen består av et kurs, og en praksis på én regatta.
Oppgavene dine som dommer er å vurdere hendelser hvor to båter møtes, og er uenige om vikeplikt, rettigheter og reaksjon. Det er dekket i kappseilingsreglene "del 2", og er de vanligste reglene hvor seilere kan protestere på hverandre og være uenige. Som dommer for joller er man også ofte borti regel 42, den handler om ulovlig framdrift, altså padling eller pumping som gjør at båtene går fortere fram enn bare med seilet. Da kan dommerne gi gult flagg, og båten må ta en straff.
I tillegg har vi direktedømming: Det er regattaer slik som seilsportligaen hvor dommerne følger feltet tett og observerer alle hendelser. Hvis en båt gjør noe feil, gir dommeren den en straff umiddelbart. Dette kurset dekker også dette.
I seilsporten legger vi vekt på å dømme med et smil. Mange unge seilere har stor respekt og ærefrykt for dommerne. Det er viktig at dommerne ufarliggjør oppgavene sine, og forklarer tydelig og hyggelig til de seilerne som lurer på noe rundt avgjørelsene de har tatt. Barneidretten skal opplyse og forklare hendelsene, mer enn å straffe. Derfor består dommerkurset også av en viktig rød tråd om dommerfilosofi.
Få også med dere fellesseminaret 12. februar om direktedømming. Dette seminaret er åpent for alle.