Paraseiling i spesialbygget seilbåt

Nyheter

Paraseiling i fremgang
Paraseiling er tatt av det paralympiske programmet. Det betyr imidlertid ikke at paraseiling er blitt mindre aktuelt. Snarere tvert imot. Sterke og gode krefter er i gang for å skape…
Parautøveren som elsker seiling: - Vil være på vannet hele tiden
Henriette Regine Smith har en nevromuskulær sykdom, men hun har funnet en idrett som passer ypperlig for henne. Hun simpelthen elsker vannet og seiling. Og nå håper hun flere unge…
– Vi skal skape en ny generasjon paraseilere
Sammen med KNS og Vindskift er NSF i gang med å skape grunnlaget for flere nye paraseilere, men flere seilforeninger og organisasjoner må være med dersom aktivitetene skal spre seg videre utover i landet.  Norge…
Paraseiling i norges- fra bredde til toppidrett
Det finnes mange forskjellige båter som kan passe til seiling for personer med funksjonsnedsettelse. For en stor gruppe kan storbåt med flere personer være den optimale løsning. Er man avhengig…
Seiling ga mersmak hos ryggmargskadde
Smilene lyste, latteren satt løst og øynene gnistret da 80 ryggmargskadde nylig fikk forsøke seg som seilere og padlere. Det ga dem mersmak.  For noen uker sider ble alle medlemmer…

PARASEILING I NORGES SEILFORBUND

Det finnes mange forskjellige båter og måter å seile på som kan passe for personer med funksjonsnedsettelse. Mulighetene for å kunne ha glede av seiling, er derfor mange!

Ungdommer seil seiler RS Quest

Treningstilbud

Treningstilbud KNS
Hvor: KNS Seilsportsenter Ulabrand Bygdøy sjøbad,

Tidspunkt: Onsdager 17.30-20.30, med en seiløkt på vannet fra 18.00.20.00

Treningstilbud Asker
Hvor: Blakstadtangen, Blakstad Bryggevei 9, 1392 Vettre,

Tidspunkt: Mandager 17.30-20.30

Målet ved kursene er: å lære å seile, lære om vind og vær, få mestringsfølelse, ha det gøy, lære å bli mer selvstendig og seile uten seilende instruktør.

Teori bli knyttet sammen med trening og opplæring på vannet.

For mer informasjon om kursene klikk deg inn på linkene under:

https://www.kns.no/kurs-og-seiltilbud/laer-aa-seile/voksne/niva-1-nybegynner/paraseiling/

https://www.askerseil.no/paraseiling

 

Treningstilbud Hamar
Hvor: Hamar - Tjuvholmen
Tidspunkt: Tirsdager 18.00-20.30
Kontakt: Petter Larby Leder paraseiling Hamar seilforening
Mobil 90505870 eller mail: hrlarby@gmail.com

 

Kontaktinformasjon

Paraseiling i Norges Seilforbund

Hedda Sørensen
Hedda.sorensen@seiling.no
Tlf. 473 93 941

Paraseiling i KNS /Ulabrand

Lene Johansen
Kurs og utdanningsansvarlig i KNS
Lene@kns
Tlf. 934 84 380

Paraseiling i Asker Seilforening/Blakstadtangen

Sverre Gylseth
Komiteeansvarlig- Seiling i Samfunnet
Sis@askerseil.no
Tlf. 952 27 882

For en stor gruppe kan for eksempel storbåt med flere personer om bord være den optimale løsningen. Har man større funksjonsnedsettelser, kan imidlertid seiling være utfordrende og til dels vanskelig. Da er mer tilpassede båter riktigere. Seiling er en allsidig idrett som det er forholdsvis enkelt å tilrettelegge for personer med funksjonsnedsettelse, og man trenger i de fleste tilfeller ikke spesialtilpasset utstyr eller spesielle båter for å komme i gang.

Båttyper som har vært brukt til paraseiling er eksempelvis RS Quest, Tokrona (A-jolle), Express, 2.4 mR og Andunge, men det fins en rekke andre båttyper med tilsvarende egenskaper som kan være egnet.

Norges fremste parautøver i seiling, Bjørnar Erikstad, seiler i båttypen 2.4 mR. Dette er imidlertid en båt som ikke er utformet spesielt for formålet, men den har vist seg å passe veldig bra med noen få, enkle justeringer. Blant annet kan styringen av båten enkelt endres til det som måtte passe.

Bjørnar seiler 2.4meter seilbåt

I den senere tid har Norge begynt å satse på en båt som heter RS Venture. Det er en båt spesiallagd til formålet, den seiles av to personer og det er flere muligheter når det gjelder oppsettet av båten. RS Venture og 2.4 mR brukes begge i VM og internasjonale regattaer, men de er også perfekte båter for breddeseiling. Derfor har Norges Seilforbund gått inn for 2.4 mR og RS Venture som de to båttypene som skal benyttes til seiling for personer med funksjonsnedsettelse i konkurranseøyemed.

Satser på bredden
Frem til 2016 stod seiling på det paralympiske programmet, og Norge hadde seilere som deltok på høyt nivå. Rekrutteringen var imidlertid ikke slik man ønsket. Etter 2016 er ikke seiling lenger en gren i paralympics, og Norges Seilforbund ønsker nå å bruke ressurser på rekruttering og breddeaktivitet – med tanke på at det også skal resultere i at noen av paraseilerne skal velge seiling som sin idrett og ønsker å seile regattaer nasjonalt og internasjonalt.

Strategi og handlingsplan

Langsiktig plan

Norges Seilforbunds langsiktige plan er å få etablert faste uketreninger for paraseilere flere steder i Norge. Dette arbeidet startet i 2019, nærmere bestemt med et «kick off-møte» med Bjørnar Erikstad 19. mars 2019. Deretter ble det etablert ukentlige treninger fra Ulabrand, KNS’ seilsenter på Bygdøy, samme år.

Dette opplegget fortsatte på samme måte og på samme sted i 2020. I tillegg ble det igangsatt et tilsvarende pilotprosjekt fra Blakstadtangen i regi av Asker Seilforening.

For 2021 er målet å fortsette treningen på Ulabrand, etablere fast trening på Blakstadtangen og forberede oppstart på ytterligere et sted i 2022.