Heldigvis er det ikke så ofte man har behov for å kjenne til systemet med appeller - vanligvis løses alle problemer på stedet.
Noen ganger kan det likevel skje at en part i en protest føler seg virkelig urettferdig behandlet og ønsker å overprøve protestkomiteens kjennelse.
Hvem kan appellere
Ved de fleste stevner er det en mulighet for å appellere. Det er verdt å merke seg at det bare er parter i en protesthøring eller søknad om godtgjørelse som har anledning til å appellere - og det er klare prosedyrer for hvordan dette skal foregå.
En protestkomite som føler seg usikker på hvorvidt deres avgjørelse er riktig eller feil har også anledning til å sende saken inn til Regel - og appellkomiteen, som vil komme med en endelig avgjørelse.
Hva er en appell? Hva kan man appellere?
En appell er enkelt sagt en påstand om at det er begått feil, enten i prosedyrene ved en høring, eller ved anvendelsen av reglene. En seiler kan være hvor uenig han/hun vil om de kjensgjerningene protestkomiteen har kommet frem til - men de er endelige og kan ikke appelleres.
Det innebærer at dersom kjensgjerningene sier at du var for babord halser - men du mener du var for styrbord halser, så er det ikke noe å gjøre med det.
Kjensgjerninger kan ikke appelleres. Årets appeller og status for behandling av disse finner du på seiling.no
Hvordan appellerer man?
Du har 15 dager på deg etter at du har mottatt en skriftlig avgjørelse fra protestkomiteen. Verd å merke seg at du må selv be om skriftlig avgjørelse - det er ingen automatikk i at man får det. Du må sende en skriftlig ’klage’ (appell) til Norges Seilforbund appell@norgesseilforbund.org innen denne fristen. I appellen må du forklare hva du er misfornøyd med. Du må også legge ved det du har av informasjon om stevnet, slik at Appellkomiteen raskest mulig kan komme i gang med arbeidet.
I Kappseilingsreglene Appendiks R finner du detaljerte opplysninger om hva som skal med og hvordan fremgangsmetoden er. Det er ikke tilstrekkelig å sende en ’anke’ til arrangørforeningen.
Hva skjer videre med appellen?
Kopi av appellen vil bli sendt til de andre partene og til protestkomiteens formann. Alle får anledning til å uttale seg om appellen.
Da Appellkomiteen mener den har fått nok informasjon til å kunne avgjøre appellen vil den enten avvise appellen fordi den ikke er i overensstemmelse med prosedyrene for en appell (den kan for eksempel være sendt inn for sent), eller de vil komme med en løsning på problemet.
Løsningen kan være at de gir deg medhold i appellen og endrer på protestkomiteens avgjørelse, den kan også være at de bekrefter protestkomiteens avgjørelse. Appellkomiteen kan også sende saken tilbake til ny behandling.
Hvor lang tid tar det?
Av forskjellige grunner kan det noen ganger ta temmelig lang tid å ferdigbehandle en appell.
Det kan være vanskelig å få fatt i partene og å få samlet inn informasjonen. Selve behandlingen tar normalt ikke så lang tid. Ideelt sett bør det ta i nærheten av en måned - men dessverre er virkeligheten at det ofte kan ta flere måneder.
Hva skjer hvis man "vinner" en appell?
Dersom appellanten får medhold og en protestkomitéavgjørelse endres - skal også stevnets resultatlister endres.
Det innebærer at endelige plasseringer faktisk ikke er endelige før appellfristen er utløpt og det ikke er noen appeller - eller, dersom det er appeller, før alle appeller er ferdigbehandlet.
Dette er en av årsakene til at man ved internasjonale stevner ofte benytter en Internasjonal Jury - den kan ikke appelleres og resultatene vil være endelige ved stevnets slutt.