torsdag, 10 oktober 2019

– Husk å skru av bryter’n av og til

Written by
KOBLE AV: Kristoffer Spone mener det er viktig å koble av og ikke følge med på alt under Mesternes Mester. Det blir man fort sliten i hodet av. KOBLE AV: Kristoffer Spone mener det er viktig å koble av og ikke følge med på alt under Mesternes Mester. Det blir man fort sliten i hodet av. FOTO: Morten Jensen
– Ikke forsøk å følge med på alle løpene hele tiden, men prøv å koble av også. Ellers blir du veldig sliten, råder regjerende mesternes mester, Kristoffer Spone, årets deltagere i Mesternes Mester i Åsgårdstrand.

Kristoffer Spone og laget hans vant Mesternes Mester i 2018, men de stiller ikke til start i Åsgårdstrand i år for å forsvare tittelen. Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Børre og Sigurd Hekk Paulsen befinner seg alle om bord i kong Haralds nye Club Swan 50, «Fram XVIII»,  som for tiden seiler om Nations Cup på Mallorca.

 20181013 140753 MJP
 MESTERE: Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Sigurd og Børre Hekk Paulsen ble mestere i 2018, men stiller ikke til start for å forsvare tittelen i år. (FOTO: Morten Jensen)

Og da kan man jo alltids benytte fraværet til å avlure mesteren noen råd – så lenge han ikke selv kommer på banen utenfor Åsgårdstrand.

– Det vi har fokusert på under de innledende rundene tidligere, er først og fremst å komme oss videre til semifinalen. Vi har ikke hengt med leppa om vi ikke har vunnet eller kommet helt i toppen i et race, men vært fornøyde med en anstendig plassering, sier han.

Filosofien hans er å seile trygt for å komme inn på plasseringer som gir en av de 10 semifinaleplassene til slutt.

– Seil trygt innledningsvis og øk intensiteten i semifinalen og finalen, sier han.

Skru av

Han råder også seilerne til å skru av bryter’n av og til.

– Man blir veldig sliten av å følge med på alle løpene; startene, hvor det lønner seg å gå på banen, rundingene og så videre. Vi har i stedet valgt å koble av, men å fokusere på det løpet som pågår når vi sitter i RIB-en og venter på tur til å seile. Forholdene endrer seg jo hele tiden, men det løpet som går forut for ditt eget, er det nærmeste du kommer ferskvare, så det følger vi nøye med på.

Han sier også at de følger nøye med på båten de skal bytte til når den går i mål – blant annet for å se hvordan de berger spinnakeren.

– Gjør mannskapet en god jobb, beslutter vi at vi ikke heiser spinnakeren før start. Da vil vi spare tid og kan gå fortere inn i startsekvensen. Men er vi i tvil om spinnakeren kom riktig ned, heiser vi den.

Gå «all in» i startene

Om startene sier Kristoffer Spone:

– Jeg heller til den filosofien at man må ta med seg de små fordelene som er. Lønner det seg å starte i «pin end» av startlinjen, går vi for det, og så får vi heller seile høyt og «klemme vekk» båtene som ligger til lo for oss. Lønner det seg å starte ved båten, går vi for å vinne starten der. Å starte konservativ i den settingen som Mesternes Mester er, holder ikke. Det er «all in» eller ingenting!

Ikke noe barneskirenn 

Med sin 13 år gamle sønn Fabian som formell skipper, ble Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen og Christens sønn, Pelle, først utropt som vinnere av NM i Express. Dermed ble laget tildelt en plass i Mesternes Mester. En appell på en protestavgjørelse lenge etter at mesterskapet var avsluttet, der utfallet av protesten ble omgjort, medførte imidlertid at Trygve Leergaard og laget hans ble NM-vinnere i stedet og skjøv Spone-laget ned på sølvplass. 

 20181013 142612 MJP
 FAR OG SØNN: Fabian Spone (13) skal forsvare Spone-familiens ære i Mesternes Mester mens pappa Kristoffer er på Mallorca. Men det har Fabian fått veldig gog hjelp til. (FOTO: Morten Jensen)

Norges Seilforbund besluttet imidlertid at laget skulle få beholde plassen i Mesternes Mester. Derfor stiller det to Express-lag i Åsgårdstrand – Express 1 og Express 2.

Men med pappaene Kristoffer og Christen om bord i kongens båt på Mallorca, ble Fabian og Pelle alene igjen på laget.

– De har imidlertid vært så heldige å få med onkel Lars {Horn Johannessen) som taktiker og tekniker om bord og Eivind Melleby som rormann, så jeg føler at de er de beste hender – kanskje enda bedre hender enn om Christen og jeg skulle ha seilt, sier Kristoffer Spone.

Og rådet han har gitt til sønnen sin er dette:

– Vær på hugget når det gjelder og ha det gøy, men skru av bryter’n av og til. Legg mobiltelefonene og alt annet fokus til side. Nå er det seiling som gjelder og Mesternes Mester er ikke noe barneskirenn. Det er noe alvorlig voksengreier.

– Men det vet de jo, så mye som de har seilt med oss, ler han.

Melges 24-laget den største favoritten

Når det gjelder hvem som skal overta tronen og motta kongepokalen i årets Mesternes Mester, har Kristoffer Spone fem favoritter. 

Det er 5.5 mR-laget med Kristian Nergaard som skipper, J/70-laget med Thomas Nilsson som skipper og Anders Pedersen på roret, Snipe-laget med Jostein Grødem i spissen som seiler på hjemmebane og Melges 24-laget med Herman Horn Johannessen som skipper.

– Og så har jeg jo trua på våre egne gutter, sier han.

Den aller største favoritten holder han Melges-laget som.

– Herman er en av Norges aller beste seilere og laget hans er veldig sammensveiset og godt. Han har ikke vært med på ligaseiling, men kommer kanske til MM med en annen tilnærming enn mange som kan gi positivt utslag. I 2009 vant Herman & co NM i Melges 24 i Åsgårdstrand overlegent, og jeg tror de vil bite veldig godt fra seg i år også. De må ikke undervurderes, Herman Horn Johannessen er kanskje den aller beste seileren av oss alle, sier Kristoffer Spone.