mandag, 30 mai 2022 09:04

NM-gullene gikk rett vest

Written by
ÅPENT HAV: Med Torungen fyr som bakgrunn og med havet rett ut ble kampen om NM-medaljene i Optimist avgjort. ÅPENT HAV: Med Torungen fyr som bakgrunn og med havet rett ut ble kampen om NM-medaljene i Optimist avgjort. FOTO: Henrik Eriksen/SailLogic
Victor Lööf og Milla Sandmo Birkeland sørget for at årets NM-gull i Optimist havnet i Vest-; til henholdsvis Vestfold og Vestlandet.

Milla Sandmo Birkeland (14) fra Ran Seilforening forsvarte NM-gullet hun vant i fjor, mens Victor Lööf (13) fra Tønsberg vant sitt aller første norgesmesterskap. Mesterskapet foregikk i Arendal der i alt 35 gutter og 24 jenter kjempet om de ettertraktede NM-medaljene.

Det var fine seilforehold alle dagene, men utfordringene var mange. Seilerne måtte vise at de behersket mye og lite vind, vindskift, bølger og ikke minst strømforhold, og som et resultat av dette, fikk man svært verdige vinnere.

– Ja, dette ble et mesterskap der seilerne virkelig måtte vise at de behersket alt, og dette norgesmesterskapet ble sportslig sett veldig vellykket, sier generalsekretær Per Christian Bordal, som overvar mesterskapets siste dag.

Gjør mye riktig i Arendal

Han gir også honnør til arrangørene i Arendals Seilforening for måten de gjennomførte mesterskapet på og hvordan de har fått frem seilere og et bredt jollemiljø i sørlandsbyen.

– I Arendal har de åpenbart gjort mye riktig, for de har i løpet av få år fått frem et stort jollemiljø. Det spesielle er at det i stor grad er tuftet på en gruppe foreldre som ikke tidligere har tilknytning til seilmiljøet, men som nå er selve drivkraften i miljøet og som denne helgen også lagde et flott NM-arrangement. Det blir spennende å følge dette miljøet fremover.

Arendals Seilforening stilte med den største kontingenten seilere, men ved siden av solid bredde har foreningen også seilere som kan hevde seg i toppen. Martinus Melleby Hopstock (14) var med i têtstriden fra begynnelsen av og endte til slutt på bronseplass etter sølvvinneren Storm Kopperud (14) fra Moss, som vant bronse i 2021 og dermed fikk sin andre NM-medalje på rad.

Bak Milla Sandmo Birkeland på de neste medaljeplassene i jenteklassen fulgte Hanna Marie Tvete (13) fra Fredrikstad og Oda Johanne Lepperød (14) fra Tønsberg.

Resultatlister

HoveHOVE PÅ TROMØYA: Hove leir på Tromøya var et flott utgangspunkt for årets NM i Optimist. (FOTO: Henrik Eriksen/SailLogic)I tillegg til NM-klassen stilte 30 11- og 12-åringer i U12-klassen, som også kalles «Coming stars», mens 20 unge U10-seilere, som var yngre søsken av NM-deltagerne eller lokale seilere fra Arendal, seilte i skjermet favann utenfor Hove leir på Tromøya.  Mesterskapet hadde Hove som sitt «race village».

NM-seilerne seilte på sin side i åpent farvann med havet rett ut, og med tidvis frisk vind og høy sjø, pluss en strøm som skiftet retning og styrke med tidevannet, ble det en utfordring.

Bilder fra mesterskapet

Seierspall gutterGUTTER: Victor Lööf jubler på toppen av pallen med Storm Kopperud på 2. plass og Martinus Melleby Hopstock på 3. plass (FOTO: Henrik Eriksen/SailLogic)Kvalifisert for Mesternes Mester

Som norgesmestre er både Victor Lööf og Milla Sandmo Birkeland kvalifiserte til å delta i Mesternes Mester som går i Åsgårdstrand til høsten og er offisiell avslutning på den norske seilsesongen. Det kan bety at MM vil kunne få besøk av den tidligere svenske olympiske mesteren og flerfoldige verdensmesteren Fredrik Lööf som mannskap for sønnen Victor. Familien Lööf har slått seg ned og bor i Åsgårdstrand, så reiseveien til MM vil bli svært kort.

Og så er det jo heller ikke usannsynnlig at Milla Sandmo Birkeland vil ha med seg den svært erfarne treneren, pappa Bård Birkeland, på sin mannskapsliste i MM.Seierspall jenterJENTER: Milla Sandmo Birkeland står for andre år på rad på toppen av pallen i Optimist-NM. Ved siden av seg har hun Hanna Marie Tvete på 2. plass og Oda Johanne Lepperød på 3. plass. (FOTO: Henrik Eriksen/SailLogic)

Endelig uttagning

Norgesmesterskapet i Optimist var også siste del av uttagningen til sommerens store internasjonale mesterskap i seiling. Uttagningen bestod av en ranking basert på norgescupene i Moss og Stavanger, samt NM i Arendal med tilsammen 20 tellende seilaser.