Morten Jensen

Morten Jensen

tirsdag, 21 mars 2023 07:22

NM-finalistene i e-seiling er klare

Etter 15 seilaser på skjerm er det nå klart hvilke 20 seilere som skal møtes til finale i NM i e-seiling mandag 27. mars.

August Austefjord fra Grimstad har seilt seg igjennom NM-kvalifiseringen på ganske så suverent vist, og den tidligere norgesmesteren i e-seiling må finne seg i å stille som favoritt i finalen 27. mars. Han vant ni av de 15 seilasene som utgjorde den tellende kvalifiseringen, og han var ti poeng foran Kjetil Solvang fra Christianssand.

20 av de i alt 49 seilerne som har deltatt i årets NM går videre til finalen. Der nullstilles alt slik at alle deltakerne stiller med blanke ark og helt likt utgangspunkt. Og de 20 seilerne som skal kjempe om årets første NM-tittel og derved også den første plassen i årets Mesternes Mester, er:

  1. August Austefjord, Grimstad
  2. Kjetil Solvang, Christianssands
  3. Kjell Cato Jensen, Farsund
  4. Thorbjørn Thomas Hansen, Askøy
  5. Knut Osen, Trondhjems
  6. Emil Forslund, KNS
  7. Jon August Houge, Christianssands
  8. Georg Ellila, Tønsberg
  9. Fabian Spone, KNS
  10. Kalle Slettebøe, Drøbaksund
  11. Clement Aanestad, Stavanger
  12. Michael W. Henriksen, Christianssands
  13. Magnus Brun, KNS
  14. Morten D. Lie, KNS
  15. Henrik Terjesen, Asker
  16. Mads Francke, Soon
  17. Philip Forslund, Nesodden
  18. Thomas Gjesteland, Grimstad
  19. Tobias Sandmoe Birkeland, Ran
  20. Richard Karlsen, Oslofjorden

Det betyr at alle medaljevinnerne i fjorårets NM er finale-klare i år igjen. Regjerende mester er Jon August Houge. August Austefjord vant sølv i fjor og ble norgesmester i 2021. Bronsen i 2022 gikk til Kjetil Solvang. Han vant sølv i 2021 og vil følgelig være sugen etter å vinne sin første gullmedalje i år.

Det brygger opp til en spennende finale der det hele slal avgjøres gjennom fem intense seilaser.

Se hele resultatlisten fra kvalifiseringen

 

Guro Steine ble gjenvalgt som president i Norges Seilforbund på et seilting som ble gjennomført på rekordtid.

Seiltinget 2023 ble gjennomført på under to timer, noe som er rekord i NSFs over 50-årige historie. Seiltinget ble avholdt som et hybdrid arrangement. Brorparten av de i alt 40 stemmeberrettigede delegatene hadde møtt frem i Oslo, mens de resterende fulgte seiltinget digitalt på Teams.

At tinget ikke ville bli en langdryg affære, lå i kortene. Til dagsorden var det ikke kommet noen forslag fra foreningene rundt om i landet. Årsberetninger og regnskap ble godkjent enstemmig og uten kommentarer, så dirigent, Åsta Ellingsen Stenhagen, hadde en enkel jobb med å holde orden i rekkene.MJP 20230312 8256 x 550415 26HILSEN: Idrettspresident Berit Kjøll, som selv er en seiler og medlem av KNS, sendte en videohilsen til seiltinget. Der annonserte hun at hun håpet å kunne delta i årets dame-NM, noe seilpresidenten, Guro Steine, lovte å gjøre sitt for å virkeliggjøre. FOTO: Morten Jensen.

Også til den nye strategiplanen nikket salen samtykkende. Det var kun én delegat som rakk opp hånden for taletid; Harald Thomsen fra Vestland Seilkrets hadde en kommentar til punktet i strategiplanen som omhandlet synlighet og markedsarbeid. Da tinget var over, kunne det konstateres at Harald Thomsen forble den eneste i salen som tok ordet under årets seilting.

– Jeg får håpe det beskjedne fremmøtet og enstemmigheten om styrets budsjettforslag, kontingentforhøyelse og strategiplan er et uttrykk for at seil-Norge er fornøyd med den jobben vi gjør, sa Guro Steine i en kommentar etter tinget.

Under valget ble hun valgt til president for fire nye år med akklamasjon. Med klapping fra salen ble også det øvrige styret, som valgkomiteens leder, Jørgen Stang Heffermehl presenterte, valgt.

Guro Steine takket for tilliten, samtidig som hun også takket de utgående styremedlemmene for innsatsen. Hun rettet også en spesiell takk til NSFs tidligere president, Øystein Fredriksen fra Asker, som har hatt verv i NSF i 25 år. Han trådte ut av kontrollkomiteen på årets ting.MJP 20230312 8256 x 550415 57VALG: Valgkomiteens leder, Jørgen Stang Heffermehl, presenterte det nye styret, samtidig som han rettet en pekefinger i været og etterlyste mer engasjement og forslag til kandidater fra seilofreningene ved neste valg. Tingets dirigent, Asta Stenhagen Ellingsen til høyre. FOTO: Morten Jensen

NSFs nye strategiplan definerer hva som skal være seilforbundets prioriterte oppgaver frem til 2028. Syv hovedoppgaver er pekt ut, og en av dem er at NSF skal legge til rette for å skape sterke og levedyktige foreninger. Seilforeningene er NSFs medlemmer, og NSF vil sette mer inn enn før i å hjelpe seilforeningene i deres arbeid, blant annet ved å gi dem lett tilgang til verktøy, ressurser og kompetanse slik at foreningene kan gi sine medlemmer gode tilbud og arrangementer.

– Vi arbeider blant annet med en ny nettside der det skal være lett å finne frem, og hvor  hjelpemidlene til seilforeningene er lett tilgjengelige, opplyste generalsekretær Per Christian Bordal.

Å bidra til å skape seilglede for alle – i et rent hav, er hovedvisjonen NSF styrer etter.   MJP 20230312 8256 x 550415 44STRATEGIPLAN: Nina Myhre, som nå er NSFs 2. visepresident, gjennomgikk arbeidet med og innholdet i den nye strategiplanen. FOTO: Morten Jensen.

Syv norske ILCA-seilere er klare til å ta fatt på årets første mesterskap søndag 12. mars. For fem av seilerne handler det om en plass i OL-kvalifiseringen Haag i august.

Mesterskapet finner sted i Andora i Italia – et mindre sted ved Middelhavet litt vest for San Remo og Nice – og i vestkanten av Genova-bukten. Havet ligger rett ut uten noen skjermende skjærgård.

– Jeg er litt spent på forholdene, for i de dagene vi har seilt til nå, har det vært ekstremt ustabil vind. Vi seiler inne i en bukt, og der danner den velkjente Mistral-vinden en bakevje som gir veldig ustabile forhold, sier Hermann Tomasgaard, som har rukket å prøve banen litt siden han ankom i begynnelsen av uken.

Og når ikke Mistral-vinden kommer rausende ned fra Alpene og ut mot havet, frykter han at det kan bli lett vind og mye venting. Han håper imidlertid at det ikke blir like ille som i Genova innerst i den store Genova-bukten. Det er et sted som er kjent for sine svært lette forhold. I og med at havet står rett inn, er sannsynligheten for å få store, rullende bølger inn mot land og i en annen retning enn vindretningen, også til stede. Da kan det bli lens i motsjø og kryss i medsjø, noe som ikke er helt vanlig.

Stor, norsk tropp

Med seg til Andora har Hermann fem andre norske ILCA 7-seilere. Hans yngre bror Uffe og Theodor Middelthon er også på landslaget og med i troppen. I tillegg stiller Christoffer Sørlie, Jens Kaastad Ørjavik og Sverre Langaas-Holt. 

I dame-klassen i ILCA 6 er Line Flem Høst enslig norsk deltager.

Hermann Tomasgaard og Line Flem Høst er forhåndsuttatt til å seile for Norge under VM i Haag i august, som også er den første og viktigste nasjonskvalifiseringen til OL i 2024. I ILCA 7-klassen har imidlertid Norge to plasser, og EM i Andora teller som en del uttagningen til den ekstra plassen.Theodor Middelthon - seilerTHEODOR MIDDELTHON: Theodor Middelthon er en av fem seilere som vil være med å kjempe om en ledig VM-plass. FOTO: Morten Jensen

– Selv kommer jeg til bruke EM litt til å teste litt ulike teknikker. Blant annet på lens, og jeg må få sjekket hva juryen synes om den, sier Hermann.

Vil juryen akseptere den eller vurdere den til å være pumping, er det Hermann lurer på.

– Og det svaret kan jeg bare få i regattaer, sier Hermann.

Rett fra trening i Cadiz

Han kommer til Genova etter et lenger opphold i Cadiz sammen med den internasjonale treningsgruppen sin.

– Der har vi hatt 12 dager med vind over 20 knop og bare en dag medlett vind, så blir det lette forhold i Andora, er det jo ikke akkurat det vi har fått trent på. Men det tror jeg skal gå bra.

Treningsgruppen hans består av noen av verdens beste ILCA 7-seilere, og i treningsregattaene er det ikke akkurat lett å hevde seg.

– Ja, det kan jo være litt demotiverende å runde litt nede i feltet, men samtidig så vet man jo at selv om man gjør det, så er det godt nok til å hevde seg helt i verdenstoppen. Jeg føler at formen er bra og at jeg ligger brukbart godt an, sier Hermann før EM.

Han tror også de øvrige norske seilerne har hevet seg i løpet av vinteren. Flere av dem var med på samlingen i Cadiz, og Hermann synes de henger godt med.

– Jeg tror mange av dem kan klare gode enkeltresultater i EM. Utfordringen er å sette sammen et helt mesterskap av seilaser, sier nestoren på det norske laget.

– Men noen kan kanskje klare det også, legger han til.

Feltet i EM teller de aller fremste i verdenseliten. Spesielt er Hermann spent på OL-vinneren Matt Wearn fra Australia, som blant annet har slitt med Korona-sykdom og ikke konkurrert internasjonal siden den gang. 

Mesterskapet starter søndag 12. mars og avsluttes fredag 17. mars. Først er det en innledende kvalifisering, og deretter deles feltet med de beste i gullfeltet. I ILCA 7-klassen er det hele 192 deltagere. Det er ingen egen medaljefinale – alle seiler i feltet sitt til siste slutt og det er en ren sammenlagtserie.

I Line Flem Høsts ILCA 6-klasse deltar det 117 seilere. Det er også en herreklasse i ILCA 6 med 71 deltagere, men der deltar det ingen norske seilere.

Hele deltagerlisten.Line Flem Høst - photoshoot på vannetLINE FLEM HØST: Line er enslig norsk seiler i dameklassen i ILCA 6 i EM. FOTO: Morten Jensen

Olga Maslivets (44) fra Ukraina er engasjert som coach og trener for det norske iQFOiL-laget for damer. Hun har selv fem OL bak seg – både som utøver og trener.

Interessen for å bli trener for det norske damelaget i iQFOiL har vært stor. Over 20 søknader strømmet inn – mange fra utlandet – og hele 18 av søkerne tåler karakteristikken «godt kvalifiserte». Etter en intervjurunde med flere, gjenstod to kandidater – og til slutt falt valget på Olga Maslivets fra Ukraina.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha fått Olga som trener, sier sportssjef Eirik Verås-Larsen.

– Hun vil helt sikkert passe godt inn i laget av trenere som vi allerede har, og inn blant de norske seilerne – både damene på iQFOiL-laget og de øvrige seilerne på landslaget.

Aktiv seiler og trener

Olga Maslivets er i dag en erfaren og profesjonell trener med spesialkompetanse på brettseiling og foiling. Hun har en tre-årig utdannelse fra universitetet i Kyiv innen «Olympic and professional Sport Science and Sport Management», og hun har en lang karriere som seiler på olympisk nivå bak seg.  Hun har deltatt som ukrainsk brettseiler i fire OL – fra 2000 til 2012, og sin beste plassering fikk hun i London i 2012 da hun kom på 4. plass RS:X-klassen for damer. Under OL i Rio de Janeiro i 2016 var hun coach for Israels kvinnelige deltager i RS:X.

For over ti år siden flyttet hun fra Ukraina til Spania, og frem mot OL i 2020 satset hun på å bli spansk deltager i Nacra 17, en plass hun og makkeren hennes ikke fikk. Men de presterte på et høyt nivå; verdenscup-regattaen i Genova i 2019 vant de.

I 2020 var hun coach for den israelske seileren Katy Spychakov som vant EM-sølv i RS:X, og i 2021–2022 var hun trener for tyske landslagsseilere i iQFOiL.

– Nå er yrket mitt å være trener på olympisk nivå, og det er en jobb jeg elsker, sier Olga Maslivets, som ser på det å skulle trene de norske iQFOiL-damene som en stor og spennende utfordring som hun mener har et stort potensiale.

Vil utvikle komplette seilere

– Det norske laget er blant de yngste og det er mange jevngode seilere. Sammen utgjør de et fantastisk utgangspunkt å kunne vokse og utvikle seg fra. Målet mitt er at hver og en av dem skal kunne utvikle seg til komplette iQFOiL-seilere.

Hva hun legger i en «komplett seiler», forklarer hun slik:

– Det er en seiler som har en høy standard når det gjelder å være selvstendig, som tar egne beslutninger, har mental styrke og som har mye kunnskap. Det er en seiler som evner å bygge opp sin egen satsing og som evner å håndtere den. Det er en seiler som behersker alt det regattatekniske, og som er trygg og komfortabel.

Hun er også opptatt av at seilerne skal kunne utvikle sitt eget individuelle potensiale innenfor laget, og at det skal være en åpen dialog som skaper tillit og respekt for hverandre.

– Alle jentene skal vite at jeg følger opp hver og en av dem, og at jeg vil hjelpe dem til å nå målene sine.Olga Maslivets 2PÅ VANNET: – Jeg liker å være på vannet sammen med seilerne og se utviklingen fra dag til dag. Jeg liker å se dem vinne, og jeg liker å se følelsene de viser, uansett om de er oppstemte eller ikke fullt så happy. Det er en virkelig spennende prosess, sier den nye landslagstreneren.

Det viktige sjiktet under

– Jeg jeg har også et sterkt ønske om å jobbe med de yngre seilerne under landslaget. Vi trenger kontinuitet og det å få flere seilere inn sporten vår. Og det burde vi ha muligheter for, for brettseiling er fartsfylt og morsomt i seg selv. Dessuten involverer brettseiling en mulighet for å kunne reise og bli kjent med andre kulturer og mennesker. Dette er attraktivt, og etter min mening er brettseiling en av de beste idrettene man kan holde på med. Til tross for klimaet har Norge et imponerende stort antall brettseilere, og jeg har stor respekt for jobben som allerede er gjort i landet. Det er en veldig god start, men vi har ikke råd til å miste noen av seilerne, sier hun.

Selv startet Olga som aktiv svømmer fra hun var barn. Hun kom på regionallaget for området der hun vokste opp i Ukraina. Det var først som 15-åring at hun startet med brettseiling.

– Det var sent, men ikke håpløst, sier hun.

Allerede syv år etter deltok hun i sitt første OL i Sydney – som 22-åring.

I begynnelsen av juni tar Olga fatt på oppgaven som trener for det norske dame-laget.

– Jeg kjenner de norske seilerne litt fra før, men bare som seilere på vannet. Jeg kjenner ingen av dem personlig, så jeg ser veldig frem til å bli bedre kjent med dem. Jeg vil treffe alle på laget allerede under den kommende verdenscup-regattaen på Mallorca i slutten av mars, så da håper jeg vi rekker noen innledende samtaler.

Også Norge som land, blir nytt for Olga..

– Det har alltid vært et land som jeg har ønsket å dra til, men som jeg ennå ikke har vært i. Så jeg gleder meg, sier Olga.

En trener som passer inn

Det gjør også Eirik Verås-Larsen:

– Jeg er veldig glad for den toppidrettskulturen hun representerer og tar med seg, men også det sterke ønsket som hun har om å bidra mot de yngre iQFOiL-seilerne. Under ansettelsen har vi snakket mye om at vi ønsket å engasjere en trener som ville passe inn i den norske toppidrettsmodellen, der innspill og diskusjon med de aktive er viktig. En slik trener mener vi nå å ha funnet i Olga.

– Dette blir veldig spennende. Det er en stor satsing for Norges Seilforbund og en ny epoke for norsk brettseiling, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Bakgrunnen for at Norges Seilforbund nå kan satse på å ha en egen trener til damelaget i iQFOiL, er midler som er samlet inn i Norges Idrettsforbunds prosjekt Summit 24.Olga Maslivets 3PÅ MALLORCA: Olga Maslivets er bosatt på Mallorca der hun har bodd i over ti år. Fritiden kan også by for seiling for henne.

tirsdag, 07 mars 2023 09:05

Et seminar alle bør få med seg

Torsdag 9. mars arrangeres det fjerde og siste dommerseminaret for vinteren. Hvordan opparbeide gode relasjoner og hvordan ha en praktisk tilnærming til banedømming, blir kveldens to hovedpunkter. Seminaret er relevant for alle.

Seminaret, som foregår på Teams, starter kl. 18:00 og varer til kl. 20:00. Det ledes av Iens Ludvig Høst og er åpent for alle. Deretter overtar Niclas Fure og kvelden fortsetter for dem som går på regionaldommerkurset, som han er leder av.

– Temaet om relasjoner skulle vi ha hatt på forrige seminar, men det blåste bokstavelig talt bort. Stormværet vi hadde den dagen, skapte tekniske problemer, så vi fikk ikke kontakt med relasjonseksperten Jan Spurkeland, som skulle innlede seminaret. Han kommer derfor på torsdag i stedet, sier Iens Ludvig Høst.

Og det gleder han seg til. 

En nasjonal kapasitet i relasjonsbygging

– Jan Spurkeland er en virkelig guru i Norge når det gjelder kunnskap om relasjonsbygging og relasjonsledelse, og han er benyttet av mange andre særforbund og av mange bedrifter i næringslivet. Han vet hva det vil si å fylle relasjonene med innhold, og så er han ikke minst en strålende formidler. «Jeg er mine relasjoner», er noe Jan prediker.

– Jeg vil si det så sterkt at torsdagens seminar bør alle som er opptatt av å skape gode arrangementer, få med seg. For selv om dommerrollen står i sentrum, vil Jan Spurkeland dele mye verdifull kunnskap om hvordan vi skal forholde oss til andre mennesker i sin alminnelighet, og hva som skal til for å skape en god stemning under et arrangement, sier Iens Ludvig Høst.

Et seminar for alle

I både det internasjonale seilforbundets manualer og når det gjelder Norges Idrettsforbunds generelle utdanning av dommere i  alle idretter – et prosjekt NIF kaller «Dommerløypa» – er det lagt opp til at dommerne skal ta et mer aktivt ansvar for at utøverne skal oppleve idrettsglede, enn hva de har i den tradisjonelle oppfatningen man har av dommerrollen.

At dommerne – og for så vidt alle som har roller under et regatta-arrangement – skal ta et aktivt ansvar for at arrangementet skal bli vellykket og at flest mulig skal føle glede over det, er noe som er ønsket av Norges Seilforbund. Dette blir også et sentralt tema under lørdagens klubbkonferanse i Oslo under punktet «Det gode arrangement».

Jan Spurkelands timelange foredrag på torsdagens (9. mars) seminar vil følgelig være en god innledning i det å skulle være en aktør i et relasjonelt perspektiv. Seminaret er derfor høyst aktuelt ikke bare for dommere, men for alle som er involvert i et arrangement. Det vil i praksis si alle: Dommere, trenere, seilere, arrangører, funksjonærer i alle roller, foreldre – you name it. 

Ikke minst vil torsdagens seminar være en god oppvarming for alle som skal delta på klubbkonferansen.

Hvordan gjennomføre banedømming i store felt

– Jeg har virkelig store forventninger til Jan Spurkelands innlegg, som jeg håper mange i seil-Norge vil få med seg, sier Iens Ludvig Høst, som fortsetter:

– Del 2 av seminaret vil bli en praktisk gjennomgang av de viktigste endringene vi kan gjøre for å muliggjøre det Jan Spurkeland vil snakke om; nemlig en overgang til mer dømming på vannet etter det som på teknisk dommerspråk heter «Appendiks UF».MJP 20221002 8256 x 55045 544DØMMING PÅ BANEN: Mer dømming og flere avgjørelser tatt ute på banen, vil bidra til bedre stemning og raskere avvikling på land etter seilasene. FOTO: Morten Jensen

Leder av NSFs arrangørutvalg, Henrik Wigers Larsen, vil sammen direktedommerne Henrik Møinichen og Esben Keim samt Iens Ludvig Høst diskutere og få løftet opp flest mulig praktiske problemstillinger rundt det å arrangere regattaer basert på UF-appendikset – dømming på banen. 

– Målet er at en regatta skal være avgjort på vannet og resultatet endelig når seilerne kommer på land. Dermed vil vi kunne unngå en langdryg høringsprosess og en negativ stemning etter seilasene, noe den gjerne blir når tiden etter at seilerne kommer på land, er preget av protester og høringer i stedet for feiring og sosialt samvær, sier Iens Ludvig Høst.

Dommerseminaret varer fra kl. 18:00 til kl. 20:00 torsdag 9. mars. Det foregår på Teams og er åpent for alle. Tilgang til seminaret finner du her.

torsdag, 02 mars 2023 17:48

Hvordan kan Norges Seilforbund bidra?

KLUBBKONFERANSEN 2023: Tema: «NSF og seilglede»: Hvordan kan NSF best hjelpe seilforeningene rundt om i landet i deres arbeid med å skape aktivitet og seilglede?

Den siste posten på programmet under årets klubbkonferanse  blir en åpen «work shop» der søkelyset rettes mot seilforbundet selv og hva NSF selv kan bidra med for å støtte seilforeningene i landet i deres arbeid.

Og det er ikke uten grunn at temaet er nettopp dette, for i den nye strategiplanen som skal vedtas på seiltinget dagen etter, lyder første punkt i hva som skal være NSFs overordnete mål i perioden 2023 til 2028, slik:

1. NSF skal bidra til utvikling av sterke og levedyktige foreninger og styrke frivillighetsarbeidet i alle deler av det organiserte seil-Norge slik at alle aktiviteter knyttet til seilsporten kan gjennomføres ansvarlig, sikkert og trygt. 

Dette er et helt nytt punkt i strategiplanen, og under klubbkonferansen vil Per Christian Bordal og Thomas Nilsson fra NSFs administrasjon fortelle litt om hvorfor nettopp dette punktet er kommet inn i strategiplanen.

– Punktet er et resultat av en prosess vi har vært igjennom i løpet av høsten og dette vil vi fortelle om. På klubbkonferansen ønsker vi innspill til hvordan vi som forbund best kan bidra til å utvikle seilforeningene, sier Per Christian.

Punktet som følger etter i den nye strategiplanen er beslektet, og også det punktet er rettet mot seilforeningene:

2. Skape attraktive aktivitets- og opplæringstilbud, med særlig fokus på nye formater tilpasset seilernes behov og ønsker, som bidrar til økt rekruttering og seilaktivitet i hele landet. 

– Innenfor de ressursene og rammebetingelsene vi har, ønsker vi som sitter sentralt i NSF innspill på hvor skoen trykker for seilforeningene i deres arbeid for å nå målene som er nevnt i disse to punktene. Hvilke forventninger har foreningene til oss, og hvordan kan vi i felleskap arbeide for å utvikle oss, nå målene vi har satt og oppfylle NSFs visjon om at vi skal skape seilglede for alle – i et rent hav, sier Per Christian.

Den nye strategiplanen (som er tilgjengelig på nettet) inneholder ytterligere fem overordnete mål, og innenfor disse er det igjen utformet en rekke delmål.

– Det som blir vår oppgave etter seiltinget, er å lage en handlingsplan slik at vi kan sette i gang arbeidet for å nå målene vi har satt oss. Et sentralt punkt i denne handlingsplanen vil være hvordan seilforeningene skal kunne oppleve NSFs administrasjon og utvalg som relevante hjelpere i sin daglige drift. Og det er kanskje mest av alt rundt dette punktet vi ønsker å få luftet tanker, ideer og innspill under den avsluttende diskusjonen på klubbkonferansen, sier Per Christian Bordal.

Kom og hør – bli med på diskusjonen, bidra og lær. Det er derfor Norges Seilforbund arrangerer Klubbkonferansen. Påmeldingsfristen løper ut 5. mars!

Bli med på Klubbkonferansen!

Temaet – NSF og seilgleden er det siste av syv bolker som utgjør årets klubbkonferansen i Oslo 11. mars.

Les mer om hele programmet

Den første bolken for trenere starter kl. 10:00 – det øvrige programmet for klubbkonferansen starter kl. 12:00 og varer til kl. 18:00. Deretter blir det «after sail» og samvær for dem som ønsker det. Som avslutning blir det felles middag kl. 20:00.

Meld deg på klubbkonferansen her

Mer detaljert om hver enkelt post på programmet:

Trenerseminar: Trenerspesial under klubbkonferansen

En idrett – like muligheter: Alle skal være med!

Kurs og rekruttering: Seilforeningene må gripe sjansen!

NSF og turseilerne: Skal turseilerne seile sin egen sjø? 

Nye formater og nye seilsamfunn: Seilsporten må tilpasse seg nye måter å seile på

Det gode arrangementet: Samspill skal skape det gode arrangementet

 

KLUBBKONFERANSEN 2023: Tema: «Det gode arrangementet»: Hvordan kan alle aktørene som er involvert i et regatta-arrangement, gå sammen om å skape et best mulig arrangement?

Det er spørsmålet som vil bli stilt når representanter for seilforeninger, klasseklubber, seilere, trenere, dommere, arrangører, foreldre og seilforbundet entrer scenen under klubbkonferansen for å diskutere hva de ulike partene kan forvente av hverandre under et regatta-arrangement.

Hvordan bør dette samspillet være – og ut fra hva som er praksis i dag: Hvordan kan regatta-arrangementene som utgjør en lang, årlig terminliste, forbedres?

– Det er nærliggende å ta et eksempel fra oss selv, sier generalsekretær Per Christian Bordal i Norges Seilforbund.

– NSF har det overordnete ansvaret for alle norgesmesterskapene, men vårt engasjement begrenser seg stort sett til å motta søknader fra seilforeninger og klasseklubber, behandle dem og tildele NM-arrangementer. Deretter er det meste overlatt til arrangørene å gjennomføre arrangementet i henhold til NM-reglene som er fastlagt. Vi supplerer arrangørene med NM-medaljer, men det er stort sett det.

– Men, fortsetter han.

– Bør vi som forbund gjøre mer? Hvilke krav bør vi stille til arrangørene som får et NM? Hva er egentlig bestillingen vår til arrangørene? 

Dette eksempelet handler om samspillet og forholdet mellom NSF og NM-arrangøren. Men det kan utvides i alle retninger, for  hva er for eksempel bestillingen fra seilerne til arrangøren når de betaler startkontingenten? Hva forventer arrangørene av dommerne som de engasjerer? Hvilken rolle har foreldrene, hva forventer de – og snudd rundt: Kan arrangørene forvente hjelp fra foreldrene som følger barna sine? I det hele tatt, hvordan skal samspillet mellom alle som er involverte i et arrangement være for at det hele skal bli vellykket?

Bevisstgjørende diskusjon

Per Christian håper Klubbkonferansen vil gi en bevisstgjørende diskusjon om dette. Om hva rollene i et arrangement skal være, hvilke forventninger man skal ha til hverandre og hvordan samspillet bør være – slik at utkommet av alt arbeidet som nedlegges i et arrangement, slik at man når målet med et arrangement og oppfyller seilforbundets visjon om å gi seilglede til alle.

Til denne seansen vil det ikke være noe innledende foredrag. Paneldeltagerne vil innta scenen direkte, og Henrik Wigers Larsen, som for øvrig vil lede klubbkonferansen fra A til Å, vil umiddelbart starte med spørsmål til paneldeltagerne.

– Jeg håper på en god debatt, og jeg håper mange seilforeninger og klasseklubber vil være representert på Klubbkonferansen for å suge til seg nye tanker, ideer og impulser og at de vil bli inspirert og motivert, sier Per Christian Bordal.

Hva kan fornyes og hva av det gode gamle i arrangementet kan foredles? Kanskje er det også noe som ikke trengs å endres i det hele tatt?

Kom og hør – og lær. Det er derfor Norges Seilforbund arrangerer Klubbkonferansen. Påmeldingsfristen løper ut 5. mars! 

Bli med på Klubbkonferansen!

Temaet – Nye formater og nye seilsamfunn er ett av syv bolker som utgjør årets klubbkonferansen i Oslo 11. mars.

Les mer om hele programmet

Den første bolken for trenere starter kl. 10:00 – det øvrige programmet for klubbkonferansen starter kl. 12:00 og varer til kl. 18:00. Deretter blir det «after sail» og samvær for dem som ønsker det. Som avslutning blir det felles middag kl. 20:00.

Meld deg på klubbkonferansen her

Les også: En idrett – like muligheter: Alle skal være med!

Les også: Kurs og rekruttering: Seilforeningene må gripe sjansen!

Les også: NSF og turseilerne: Skal turseilerne seile sin egen sjø? 

Les også: Trenerseminar: Trenerspesial under klubbkonferansen

Les også: Nye formater og nye seilsamfunn: Seilsporten må tilpasse seg nye måter å seile på

KLUBBKONFERANSEN 2023 • Tema: Nye formater og nye seilsamfunn: Hvordan skal seilforeningene tilpasse seg til nye aktiviteter, folks tid og nye holdninger? Dette er et tema som vil bli luftet under Klubbkonferansen 11. mars.

– Hva scher’a?

Det kan være fristende å spørre på akkurat denne måten, for det skjer mye spennende og nytt i norsk seilsport – og det er ungdommen som fører an. Og det som skjer, er det ikke sikkert at den organiserte norske seilsporten i det hele tatt får med seg – og aller minst vet hvordan den skal tilpasse seg.

Det kan hende at Klubbkonferansen vil avdekke at det er nødvendig med en god porsjon nytenkning for å følge med i timen.

Ikke klokka 18, men når som helst

Brettseiling, foiling og seilsportsliga er stikkord som vil stå sentralt under denne delen av Klubbkonferansen. Trekker man i tillegg inn elementer som folks prioritering og bruk av fritid, kostnader og holdninger til frivillighet, vil diskusjonen bli ytterligere kompleks og interessant.

Og for å nevne et eksempel på problemstillingen det handler om:

Mange velger på stå utenfor organisert seiling. I stedet for å møte frem på trening, møtes seilere for å seile og ha det gøy – og for å henge sammen. Rundt om dannes det små grupper av for eksempel brettseilere og kitere som kommuniserer og avtaler på sosiale medier hvor og når de skal møtes…

– De møter ikke opp klokka 18 på tirsdager og torsdager, men dette er gjenger som  drar ut og seiler når det er forhold til det – og der det er forhold. De som kan og vil blir med. Spørsmålet vi  kanskje må stille oss, er om den organiserte seilingen er blitt for organisert, for striglet til å appellere til unge seilere? Har vi noe å lære og hvordan kan vi tilpasse oss, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Gullvinner vil innlede

Til å innlede denne delen av Klubbkonferansen, kommer Norges mestvinnende kvinnelige brettseiler gjennom tidene, Jorunn Horgen. Hun har atskillige mesterskapsmedaljer i skapet, og nå har hun engasjert seg sterkt i Wingfoil-seiling – det vil si seiling på foilende brett der man holder et ving-seil i hendene.  Og hun er en ivrig deltager i en gjeng som holder på med dette. 

Jorunn vil forsøke å fortelle litt om hva dette handler om – og hvorfor det er slik.

I tillegg vil Geir Mjøen i Norsk Brettseilerklubb og KNS snakke litt om iQFOiL-miljøet som er bygd opp i KNS – og hvorfor det er blitt så stort. For stort er det – KNS har faktisk verdens største klubbmiljø av IQFOiL-seilere. Det er nå flere foilende seilere enn Optimist-seilere i KNS. 

Hva suksessfaktoren er, vil nok Geir si noe om.

Det vil også være et panel som består av Sigurd Skaug fra Lysakerfjorden Brettseilerforening – og Magnus Hedemark som er prosjektleder for seilsportsligaen – og ikke minst ungdomsligaen.,

Noe av suksessen til ungdomsligaen er at ungdommene under stevnet kan henge sammen, prate og ha det gøy mellom seilasene. 

Så kan man jo stille spørsmålet: Sitter norsk seilsport fast i et for tradisjonelt mønster? Hva kan man fange opp av nye strømninger, og hvordan kan man tilpasse seg?

Det er utvilsomt rom for en spennende og viktig diskusjon under dette temaet under Klubbkonferansen.

Bli med på Klubbkonferansen!

Temaet – Nye formater og nye seilsamfunn er ett av syv bolker som utgjør årets klubbkonferansen i Oslo 11. mars.

Les mer om hele programmet

Den første bolken for trenere starter kl. 10:00 – det øvrige programmet for klubbkonferansen starter kl. 12:00 og varer til kl. 18:00. Deretter blir det «after sail» og samvær for dem som ønsker det. Som avslutning blir det felles middag kl. 20:00.

Meld deg på klubbkonferansen her

Les også: En idrett – like muligheter: Alle skal være med!

Les også: Kurs og rekruttering: Seilforeningene må gripe sjansen!

Les også: NSF og turseilerne: Skal turseilerne seile sin egen sjø? 

Les også: Trenerseminar: Trenerspesial under klubbkonferansen

onsdag, 01 mars 2023 16:50

Slik blir du en god coach i regattaer

Hvordan skal du som trener få det beste ut av seilerne dine i en regatta eller i et mesterskap? Det vil en av Norges mest erfarne regatta-coacher, Lars Loennechen, fortelle om på et Teams-seminar søndag 5. mars kl 19:00.

– I en regatta har du som trener en helt annen rolle, enn når du er i den fasen at du bygger opp seilerne du trener. I regattaer skal du forsøke å få den eller de som sitter oppi båtene, til å prestere best mulig. Og da må du ta helt andre grep og trykke på andre knapper enn dem du benytter på trening, sier Lars Loennechen.

Og han bør vite hva han snakker om. Lars har vært coach i ikke mindre enn åtte OL, og han har hjulpet mange norske seilere frem til internasjonale mesterskapsmedaljer i en rekke klasser. Hans mest kjente bragd er da han var coach for Linda Andersen under OL i 1992 i Barcelona, da hun tok Norges første kvinnelige gullmedalje i et sommer-OL noensinne da hun vant gull i Europajolle for damer.

Under siste OL var han coach for Line Flem Høst i ILCA 6, og Lars skal også være med henne under den kommende verdenscupregattaen på Mallorca i månedsskiftet mars/april.

Oppgaven er å skape trygghet

Når det kommer til et mesterskap eller en viktig regatta, er det for sent å forsøke å lære seilerne sine noe nytt. Da gjelder det å forsøke å få det beste ut av det de allerede kan. I regattaer spiller ikke minst det mentale en vesentlig rolle, og det å støtte opp om og bidra til å regulere seilernes mentale spenningsnivå, står helt sentralt.

– Og da gjelder det som trener å forsøke å ha begge beina i bakken og ta de rette grepene. Jeg har sett mange eksempler på trenere som virrer rundt og forsøker å lære seilerne nye ting før og under regattaen, men det bidrar bare til å stresse seilerne og skape usikkerhet.

Lars påpeker også at gode rutiner er viktig å ha og vesentlig å følge. Rutiner bidrar til å skape trygghet. 

– Egentlig behøver ikke en regatta-coach kunne så mye om den klassen seilerne deltar i. Det viktigste for en coach i et mesterskap, å forsøke å øke seilernes selvtillit så mye som mulig.

Å forsøke å utvikle nye teknikker er med andre ord for sent å begynne på når man kommer til et mesterskap. Det å engasjere en spesialtrener som coach i et mesterskap, kan med andre ord virke mot sin hensikt. At en seiler får påpekt alt han eller hun ikke kan – eller får ramset opp alle feilene som gjøres – styrker ikke selvtilliten og troen på det seilerne gjør eller de valgene de tar ute på banen.

Åpent seminar for alle 5. mars

Under seminaret 5. mars vil Lars fortelle om sine erfaringer rundt det å være regatta-coach, og hva han mener man bør gjøre for at seilerne man coacher, skal lykkes når det gjelder som mest. Det blir garantert mange historier fra virkeligheten – og mye å lære.

Seminaret er et etterutdanningstilbud til alle trenere, men det er åpent for alle å delta. Seminaret foregår på Teams, og du kan delta gjennom denne linken. Det starter klokka 19 og er beregnet å vare i cirka to timer.

tirsdag, 28 februar 2023 19:03

Trener-spesial under klubbkonferansen

Trenerne vil ha sin egen seanse under årets klubbkonferanse. Der vil det handle om hvordan trenerne kan samarbeide, samle erfaring til felles glede – og det blir en bolk om fysisk trening.

Selve konferansen starter kl. 12:00, men trenerne vil «tjuvstarte» med et trenerseminar som begynner allerede kl. 10:00 på lørdag 11. mars. Seminaret vil bli ledet av NSFs breddekonsulent Emilie Kathrin Vabø og sportssjef Eirik Verås Larsen.

– Vi har mye spennende på programmet som jeg tror trenerne vil ha stor nytte av, og dersom vi får realisert det vi har tanker om og vil presentere, tror jeg dette seminaret også vil kunne bety mye for alle treneres praktiske arbeid, sier Emilie.

Hvor viktig er den fysiske treningen?

Eirik Verås Larsen vil ta for seg seilernes fysiske trening. Hvor stor rolle spiller seilernes fysiske form inn på prestasjonene deres på vannet – og hvordan kan trenerne legge opp et godt fysiologisk treningsprogram?

– Vi begynner nå å få ganske gode fysiologiske data på hva de beste seilerne må yte når de seiler regattaer for fullt. Målingene vi har gjort har gitt oss noen overraskelser, og jeg vil fortelle litt om dette og hvor godt trent seilerne må være for å kunne yte maksimalt, sier Eirik.

Videre vil han snakke litt om hva gode treningsøkter bør bestå av for at seilerne skal kunne utvikle forskjellige egenskaper. Han vil også komme med et eksempel på hvordan en god to ukers treningsperiode kan se ut når det gjelder innhold, intensitet og hvile.

– Jeg håper også at vi kan få til litt gruppearbeid der vi jobber konkret med å utforme hvordan en måned med helhetlig trening for en gruppe seilere i en seilforening kan se ut, sier Eirik.

Gode ideer skal lagres og brukes

Trenerseminaret vil også inneholde hvordan NSF og trenerne i fellesskap kan bygge opp og utvikle en moderne, digital bank av treningsøvelser som alle trenerne skal få tilgang til.

– Målet er å få lagd en bank av treningsøvelser som trenerne kan plukke fra og bli inspirert av. Det er jo lett for en trener å kjøre seg inn i et mønster, så jeg håper en slik bank vil bidra til god og variert trening som vil gi mange seilere seilglede, sier Emilie.

Hun ønsker også å lufte sine tanker om å etablere et «hovedtrenerforum» der trenerne rundt om i foreningene kan dele og utveksle erfaringer, diskutere problemstillinger og gi tips til hverandre.

– Hva funker under en trening og hva funker ikke? Hvordan få til vellykket rekruttering? Hvordan kan vi forhindre frafall? Hvordan kan NSF bidra og bistå trenerne? Det er mange spørsmål og temaer vi kan snakket om, og tanken min er at et slikt forum for eksempel møtes noen ganger i året, sier Emilie.

Til slutt vil trenerseminaret inneholde en åpen post der trenerneselv  kan ta opp og lufte hva de måtte ønske å diskutere.

– Vi håper mange trenere vil finne veien til seminaret, som jeg tror veldig mange vil ha både nytte av og bli inspirert av i sitt videre arbeid. Jeg håper også alle trenerne blir med videre på resten av klubbkonferansen, som har veldig mange og trener-relevante temaer, avslutter Emilie Kathrin Vabø.

Første del av klubbkonferansen

Trenerseminaret er den første av syv bolker som utgjør årets klubbkonferansen i Oslo 11. mars.

Les mer om hele programmet

Den første bolken for trenere starter kl. 10:00 – det øvrige programmet for klubbkonferansen starter kl. 12:00 og varer til kl. 18:00. Deretter blir det «after sail» og samvær for dem som ønsker det. Som avslutning blir det felles middag kl. 20:00.

Meld deg på klubbkonferansen og trenerseminaret

Les også: En idrett – like muligheter: Alle skal være med!

Les også: Kurs og rekruttering: Seilforeningene må gripe sjansen!

Les også: NSF og turseilerne: Skal turseilerne seile sin egen sjø? 

Side 1 av 75